Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Anneli Jordahl fick Hedenvindplaketten

Författaren Anneli Jordahl har tilldelats Hedenvindplaketten. Hon får priset för att hon gjort "sin klassresa utan att glömma utgångsstationen”.

Anneli Jordahl, född 1960 i Östersund, har skrivit flera uppmärksammade böcker där hon lyfter frågor om klass, genus och etnicitet, bland andra "Klass – är du fin nog?" och nu senast romanen "Som hundarna i Lafayette Park".

Hedenvindplaketten är utformad av Kerstin Bränngård och delades i år ut för 38:e gången, som vanligt till en författare som skrivit i Gustav Hedenvinds anda.

Hela motiveringen lyder:

”Kan vi tala om klasser i välfärdslandet Sverige? Författaren Anneli Jordahl hävdar det med emfas. Hon gör detta obestridligt tydligt i sin sparsmakade produktion och visar samtidigt diskret hur mansdominansen lever vidare. I böckerna om Ellen Key och Elsie Johansson får två starka kvinnor bära fram hoppet om ett mera jämlikt och jämställt samhälle.”