Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Anneli Evaldson – skivdebutant med genuin känsla för jazz

/

I dag skivdebuterar en ny svensk jazzsångerska, som vi helt säkert kommer att få höra mycket mer av i framtiden.

Annons

Anneli Evaldson heter hon och har efter några år i London på senare tid etablerat sig på flera mindre svenska jazzscener.

Men plötsligt stiger hon alltså fram på allvar med skivdebut i eget namn och med egna låtar. Autodidakt sångerska som hon är lyser den genuina jazzkänslan igenom på varje spår på debutskivan.

Det är en mjukt svängig och mycket njutbar jazzmusik som Anneli Evaldson introducerar sig med. Förutom egna låtar innehåller debutskivan två gånger Gershwin och ett par andra jazzklassiker.

Anneli Evaldson har fått bästa tänkbara musikaliska uppbackning av en kvartett med Daniel Tilling på piano, Erik Söderlind, gitarr, Moussa Fadera, trummor, och Lars Ekman, bas.

Evaldson gör en känslig och uttrycksfull version av ”You and the Night and the Music”, bjuder på snitsig scat song i ”Better than anything” och en sensuell tolkning av ”They can’t take that away from me” till enbart basackompanjemang av Lars Ekman.

Samme pianist Tilling som ger Annelie Evaldson så fint stöd – och som vi nyligen hörde tillsammans med Stockholm Jazz Orchestra på jazzfestivalen i Östersund – utkommer samtidigt i trioform med Robert Ikiz på trummor och Kristian Lind på bas med en egen CD, ”Solitary Interests”.

Även här är det en blandning av egna låtar och jazzklassiker. Tillings egen ”Opening day”i högt tempo med Ikiz’ drivande vispar är en härlig start liksom den hårdsvängande versionen av Wayne Shorters ”Black Nile”.

Multiinstrumentalisten Magnus Lindgren är gästsolist i ett nummer med ett känsligt, vackert och mycket inspirerat klarinettsolo.

Själv är Daniel Tilling oavbrutet inspirerad, spelar lite plockepinn på pianot i ”Bickering”, meditativt avspänt latingung i Jobims ”How Intensive” och med ett mycket komplicerat rytmmöster i Cedar Waltons ”Bolivia”.

En härligt svängig jazzplatta med en inspirerad jazztrio.

Annons