Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Anne Lundberg skjutsar kändisar på väg

Resan är målet när Anne Lundberg bilar genom Sverige och plockar upp kändisar längs med vägen. Det blir 160 mil och 12 samtal om allt mellan himmel och jord - eller åtminstone mellan söder och norr.

Resan börjar i söder. Anne Lundberg plockar upp artisten Pernilla Andersson på flygplatsen i Kristianstad.

– Staden skulle fylla 400 år och hon var hembjuden för att spela på festen till Kristianstads ära inför kungen och Silvia och jätteprominenta gäster. Kanske inte riktigt hennes grej. Dessutom har hon en väldigt tudelad relation till Kristianstad, berättar Anne Lundberg, i telefon från sin bil samtidigt som hon kör till jobbet.

– Vi har både träffat människor som har varit förälskade i platsen vi åkt till och människor som har haft blandade känslor och smärtsamma minnen.

Hon skjutsar sina kända liftare till ställen som betytt något särskilt för dem, till turnépremiärer, orter där de vuxit upp, sommarstugor - och till utrikesdepartementet.

– Jan Eliasson är aldrig hemma. Honom passade vi på att hämta när han skulle tala till nationen på nationaldagen. Då stod jag där med Säpo och livvakter på Arlanda och mötte honom när han kom från New York, och så åkte han i min bil till UD, säger Anne Lundberg med ett skratt.

– Det har verkligen varit resor av olika slag.

Programformatet är nytt och har tagits fram av programledaren själv tillsammans med redaktionen för "Sommarkväll".

Bilen är en av de bästa platserna för samtal, tycker Anne Lundberg. Man sitter där timme efter timme och har inte mycket annat att göra än att prata.

– Det är något med blickriktningen också, man behöver inte sitta och stirra på varandra. Man kan titta ut genom rutan och ändå föra ganska nära och innerliga samtal, menar hon.

Juni månad tillbringade Anne Lundberg alltså till stor del i den kycklinggula hyrbilen. Totalt 160 mil avverkades under samtalen.

– Jag har kört fruktansvärt mycket bil, jag är lite trött på det, medger hon.

"Anne på väg" sänds i fyra avsnitt med premiär den 25 juli.

Therese Lindström/TT

therese.lindstrom@tt.se