Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Annat än att byta politik

De rödgröna i Stockholm går bra. Sossarna går skapligt också. Inget ökar hoppet om regeringsskifte i riket som tecken på maktskifte i huvudstaden.

Annons

Hur ska det då maktskiftet gå till? En relativt färsk term i politiken är ordet triangulering. Det överfördes från geometrins värld till politikens under president Clintons styre i USA. Det handlar om att närma sig motståndarens synpunkter på ett sätt som liknar motståndarens utan att vara det.

Triangulering är alltså inte vad Centern gör när de byter politik för att hamna till höger om högern.

Det är heller inte att som Moderaterna stjäla vad som går av sossarnas skolpolitik, för att sen krydda det med ännu en meningslös men förväntat populär åtgärd som att ge betyg i fyran.

Att triangulera en populär åsikt är vad Tony Blair gjorde när han på 90-talet gjorde sitt labourparti valbart. Han lovade att partiet, precis som den styrande högern, skulle vara tuffa mot brottsligheten. Men för att skilja sig från högern la han till: vi ska också vara tuffa mot brottens orsaker. Man kan säga att han lät som högern utan att bli som högern. Det höll i några år innan han i Irakkriget hamnade helt hos högern och George W Bushs folkrättsbrott.

I Stockholm har sossarna gjort ett framtidskontrakt med väljarna. Första punkten lyder: ingen som kan jobba ska gå på socialbidrag. Det låter nästan som högerpolitik. Det antyder att de som får socialbidrag inte vill jobba. Det vore högerpolitik.

Men kombinerat med fortsättningen: politiken måste anställa i vård, skola och näringsliv och därtill erbjuda alla utbildning, så får punkten ett vänsterperspektiv. Det är att triangulera.