Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Annalenah Backman

/

Vår älskade mor, svärmor, mormor, farmor och gammelfarmor somnade stilla in efter ett hastigt sjukdomsförlopp i kretsen av sina närmaste.

Annons

Hon skulle ha fyllt 90 år två veckor senare.

Hon växte upp i Kälarne, Kälbo banvaktsstuga. Hon var dotter till Ingrid och Albert Johansson och nummer två av sex syskon. Tidigt fick hon ta ansvar för hushållet och familjen, då hennes mor dog ung.

Annalenah gifte sig 1943 med Jonas Backman. Tillsammans fick de barnen Sonia och Billy. Annalenah blev änka 1972 då maken Jonas dog väldigt ung.

Annalenah var troende, tillhörde Baptistsamfundet och var djupt engagerad i Betelkyrkan i Kälarne. Hon var mycket omtyckt, bland annat som söndagskollärare och erhöll 1978 Länförsäkringsbolagets utmärkelse för sitt ledarskap. Tillsammans med vännerna pantertanter, har hon under alla år fortsatt med verksamheten i Betel.

Ett annat livsverk var kiosken i Kälarne, som hon ägde och arbetade i under 41 år. Hon hade mycket svårt för att avsluta denna verksamhet.

Hennes omtanke och glädje om sin familj, barn, barnbarn och barnbarnsbarn samt alla omkring sig präglade hennes liv. Hon har alltid osjälviskt funnits till för andra. Barnbarnen har tillbringat många somrar i kiosken med sin underbara mormor och farmor.

Intresse för resor hade hon. Redan i början på 50-talet åkte hon på Europaturné med maken Jonas och vänner i hemmabygd husvagn och en 1928 års Chevrolet. En annan stor upplevelse var när hon och Jonas hälsade på släktingar i USA, Minnesota och Alaska 1965. Till varma länder i Europa reste hon gärna för att njuta av sol och salta bad. När hösten kom var det bärskogen som lockade. Ett fantastiskt andningshål var Backabo, sommarstugan i Mellansjön, som maken Jonas lät uppföra i mitten på 60-talet. Huvudbyggnaden, härbret, härstammar från Jonas rötter i Rönnöfors och en annan del av Backabo är Annalenas gamla kiosk som fraktades över isen vid uppförandet.

Annalenah var en person som var mycket anpassningsbar till den omgivning hon vistades i. Var det sena kvällar med anhöriga och olika aktiviteter ville hon gärna delta så länge som möjligt.

Saknaden är oerhört stor men vi är tacksamma för alla minnen hon gett oss och att hon fick vara med i 90 år och uppleva fyra generationer.

Barnen Sonia och Billy

Mer läsning

Annons