Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Anna satsar på en framtidsom konstnär i Jämtland

/
  • Anna Norlén har just avslutat en av sina första egna utställningar på Galleri M  i Svenstavik.Foto: Sandra Högman

Den unga konststudenten Anna Norlén drömmer som många andra om att kunna försörja sig på sin konst. Men till skillnad mot de flesta längtar hon inte efter en karriär i storstan, utan hoppas kunna stanna i Jämtland.

Annons

– I stället för att säga ”nej, det går inte att bo kvar här och samtidigt satsa på konsten”, är jag hellre med och skapar det som behövs för att det ska fungera, säger 20-åriga Anna Norlén från Oviken, som just avslutat en av sina första egna utställningar på Galleri M i Svenstavik.

Bortsett från en drygt två veckor lång utställning i Jamtlis café i somras har Anna aldrig tidigare ensam visat upp sina verk i offentliga sammanhang.

– Jag blev fantastiskt glad och smickrad när jag fick frågan, berättar hon.

Under utställningen har hon visat upp 13 akryltavlor, de flesta föreställande människor.

– Jag är mycket fascinerad av människokroppen. Jag älskar att göra porträtt eftersom det är en stor utmaning att hitta de rätta dragen och få ner det på duken.

Anna har under utställningen i Svenstavik också visat upp skulpturer som hon själv kategoriserar som skräpkonst. Skulpturerna föreställer fåglar och är gjorda av krossat glas.

– Jag kallar dem Olycksfåglar, berättar hon.

Det stora intresset för bild tog form redan när Anna gick på dagis. Hon gjorde mängder med barnteckningar och ville gärna att de skulle sättas upp på kylskåpet i föräldrahemmet. När det i årskurs åtta var dags för praktik ordnade hennes storasyster så att hon fick vara ett par veckor på Palmcrantzskolans bild- och formutbildning. Och sedan dess har Anna arit fast.

Efter att själv ha gått på det estetiska programmet med inriktning på bild och form började hon förra året på Östersunds konstskola.

– Jag trivs skitbra. Utbildningen är väldigt varierad, vilket är bra då jag inte hittat min favoritteknik ännu.

Vad hon ska göra efter avslutad utbildning vet hon ännu inte. Men hon hoppas kunna stanna kvar i länet, eller åtminstone kunde återvända hit så småningom.

– Det kan hända att jag flyttar härifrån ett tag för att studera, men jag är övertygad om att jag kommer tillbaka till länet. Jag trivs i Jämtland, och har inget behov av storstan, säger Anna Norlén.

Mer läsning

Annons