Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Anna Rönnberg

Vår älskade mor, farmor och syster Anna Rönnberg avled den 14 juli i sviterna efter en stroke hon fick i hemmet i april. Hon skulle ha fyllt 91 år i november.

Anna föddes den 17 november 1919 i byn Norråker i nordvästra Ångermanland. Hon var nummer fyra av sex syskon och den enda dottern. Annas far, Fabian Rönnberg, hade en tjänst som skogsinspektor på Kramfors, nuvarande SCA. Till tjänsten hörde ett småbruk beläget vid nuvarande campingplatsen i Norråker där Anna växte upp tills familjen flyttade till Strömsund 1932.

Anna avlade realexamen 1937 och läste vidare vid Hola folkhögskola och Sundsvalls handelsgymnasium där hon 1942 tog handelsstudenten. Anna arbetade först i Östersund och Stockholm och därefter på kommunalkontoret i Kyrktåsjö 1954-1966. Därefter handplockades hon till en tjänst som kamrersassistent inom Ragunda kommun och blev senare kommunsekreterare, vilket hon var till sin pensionering 1985.

Anna bodde kvar i Hammarstrand där hon fortsatte ett aktivt liv bland annat som sekreterare i PRO under ett antal år. Hon tillbringade även mycket tid i den stuga hon byggde med sin son 1976 i Norråker.

Anna hade ett enormt djur- och naturintresse. Tillsammans med familjen gick hon ofta till någon skogstjärn för att fiska och övernatta under bar himmel. Anna ägnade sig även åt bärplockning, fjällvandring, längdskidåkning och joggning. Hon var en mycket flitig motionär och gick stavgång fram till dagen då hon blev sjuk i april. Anna hade även ett stort generellt sportintresse och den gångna vintern hade hon fullt upp med att följa alla tv:s utsändningar från OS i Vancouver.

På biblioteket lånade Anna böcker i stora kassar. Läsintresset och hennes intresse för politik- och samhällsfrågor gjorde att hon utvecklade en allmänbildning utöver den vanliga, och hon behöll sin mentala skärpa in i det sista. Hon hade även goda språkkunskaper, främst i tyska, vilka hon fick god användning för när hon med familjen reste till Tyskland 2007.

Anna hade ett mjukt och behagligt sätt, var humoristisk och hade ofta glimten i ögat. Hon var en mycket stark, självständig och viljestark kvinna. Samtidigt var Anna inkännande, fick alla omkring sig att känna sig väl till mods och gav nära och kära mycket värme och omsorg.

Det var utmärkande hur ytterst tolerant, ungdomlig, fördomsfri och nytänkande Anna var i alla sina tankar och åsikter. Anna såg aldrig någonsin bakåt utan gick ständigt vidare. Hon var en stor kämpe som aldrig gav upp.

Annas 90-årsdag i november 2009 firade vi tillsammans på Cirkus på Djurgården där vi såg musikalen Cats, ett minne vi är tacksamma över.

Vår älskade mor, farmor och syster lämnar ett stort tomrum efter sig. Hon saknas så av sonen Leif, Margareta, sondottern Madeleen, brodern Paul med familj, övrig släkt och vänner.

Leif, Margareta och Madeleen