Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Anna Rindå

Strax före jul somnade vår vän och kamrat Anna Rindå in. Med henne går inte bara ett liv, en livsgärning utan också en epok i graven.

Annas liv blev långt, 97 år, och oerhört innehållsrikt. Från den geografiska basen Nälden/ Vaplan levde hon som barn och vuxen. Där mötte hon Alfons, den man som hon skulle dela livet med. De fick två pojkar, Bengt och Gunnar.

Anna har beskrivit livet, sitt och andras, i skrifter om Nälden, Vaplan och Ytterån. Här kan man läsa om, inte bara hennes egna upplevelser, utan om ett samhälle som förändras. Hon berättade ibland för oss yngre om den tid som hon och Alfons levde i från början. Brukssamhället och klassamhället var stabilt och skapade sina beroenden genom de lån arbetarna kunde få för att bygga sitt egna hem. Överheten bestämde mycket. Att förlova sig till exempel, gjorde man inte utan medgivande från disponenten på Waplans mekaniska. Annas berättarkonst var stor, vi lyssnare satt tysta och förstod vilken period hon fötts i. Därmed kunde vi också dra paralleller till våra egna föräldrars tid och liv. Anna blev en brygga dit för många av oss.

Både Anna och Alfons blev bärare av den samhällsförändring som var oundviklig. När jag flyttade till Nälden 1974 träffades vi på Konsum, den affär som man absolut handlade i om man tillhörde arbetarrörelsen. Anna värvade mig till Vaplans socialdemokratiska kvinnoklubb; "Kom me du å" sa hon och så började min politiska tid och karriär. På kvinnoklubbens möten, där Anna hade nära nog alla roller genom åren, fanns hon alltid, glad, nyfiken, påhittig. Ett drag jag beundrade särskilt var hennes öppenhet mot dem som var yngre. Hon inbjöd oss till att vara med, att skapa, att delta. Hon lärde oss att demokrati och utveckling skapas tillsammans, av många. Hon lärde oss också behovet av sången och musiken, både som njutning i kyrkan, inspiration för hembygden och uppfordran för politisk aktivitet.

Anna var kommunalpolitiskt aktiv under 44 år. Redan 1955 blev hon ledamot av fullmäktige i Rödöns kommun. Hon avslutade sin gärning med att vara ledamot i Tullusfonden till år 1999. Hennes fokus i det politiska livet var människor och kultur. Det kan exemplifieras med rollen som nämndeman, ledamot i kulturnämnd, sociala central- nämnd, handikappråd och olika stiftelser. I 44 år!

Hennes sista framträdande gjorde hon den 27 oktober 2002, när vi, efter en motion av Anna och Vaplans kvinnoklubb år 1981, tillsammans med Vägverket invigde Annas väg, en cykelväg mellan Vaplan och Nälden. Hon knöt därmed ihop de orter hon delat sitt liv mellan.

Anna är borta efter 97 år. Vi minns henne med stor glädje. Vi låter hennes livsgärning stå som modell för oss andra. Det är det bästa sättet att hedra henne!

Margareta Winberg