Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Anna rasar mot bussbrist

I våras flyttade Anna Andersson från Sörmland till sitt drömboende i Änge.
Men snart förbyttes glädjen till ilska och förtvivlan när hon upptäckte hur sällan bussarna går.
– Det går inga bussar efter halv sju-sju på kvällen. Hur ska man kunna ta sig hem då, undrar hon.

70-åriga Anna Andersson lever ett aktivt liv som pensionär. Hon är med i både folkmusikaktiviteter och körsång under veckorna. Men hennes engagemang begränsas av att hon bor i Änge i Krokoms kommun och inte har bil.

Och busstrafiken – den har rejäla brister om man får tro Anna Andersson.

– När jag flyttade upp från Sörmland i maj så var jag så glad. Jag hade fått en så fin lägenhet. Lika fin som huset som jag byggt själv nere i Sörmland. Men redan första dagen när jag åkte buss och ville ta med min cykel så sa busschauffören att jag fick betala 50 kronor extra för cykeln. Årskortet kostar 3 000 kronor (2880 kronor, LT:s anmärkning) eller något sånt för oss pensionärer. Så det säger jag inget om. Det är bra. Men om jag åker in till stan tre gånger på en vecka så blir det tre hundra kronor. Så då köpte jag en cykel till att ha i Östersund, säger hon.

Extrakostnaden för cykel är inte det enda problemet enligt Anna Andersson.

– Det går ingen buss efter halv sju-sju på kvällen. Hur ska man kunna ta sig hem då. Speciellt för unga i Offerdal hur ska de kunna bo där om det inte går att vara med på aktiviteter i stan på kvällarna, säger hon.

Anna Andersson har tagit egna initiativ för att försöka få till fler bussar.

– Jag har satt upp en lista och samlat in namn på Ica. När jag fick ihop 50 stycken så skickade jag in det. Men jag tror fler och framför allt skolungdomar kommer att skriva på också, säger hon och kommer med ett konkret förslag på hur Länstrafiken ska jobba.

– I 60 år sedan jag var tio år har jag föreslagit att det ska finnas ett telefonnummer där man kan ringa och anmäla att man ska åka med bussen. Om det inte ringer någon behöver inte bussen köra, säger Anna Andersson.

– Om det bara är jag som ska åka kan bussen även hämta mig där jag bor i stället för att jag ska gå till busstationen.

Owen Laws (MP) sitter i kommunstyrelsen som beställer busstrafik av Länstrafiken. Länstidningen ringde upp honom för att höra hur han ser på busstrafiken i Offerdalstrakten.

Anna Andersson tycker inte att bussarna går tillräckligt sent på kvällen. Vad säger du om det?

– Det har varit så väldigt länge. Det har inte varit tillräckligt stor efterfrågan förut. Men nu har Anna väckt frågan och då ska vi undersöka det, säger Owen Laws.

I slutet av mars så ska kommunen ha ett möte med Länstrafiken och presentera vilken busstrafik man vill ha.

– Då ska vi ha gått igenom alla önskemål och gjort en prioritering. Och då ska vi ta upp hennes önskemål, säger Owen Laws.

Hur tycker du busstrafiken i Krokom fungerar?

– Det beror på var man bor. Om man bor i Krokom eller i Ås så är det bra. Längre från Krokom är det sämre. Det har blivit extra mycket sämre i Nälden och västerut sedan tågomläggningen.