Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Anna Odell överklagar troligen domen

/

Konstfacksstudenten Anna Odell döms till dagsböter på sammanlagt 2 500 kronor för våldsamt motstånd och oredligt förfarande.

Annons

Domen kommer troligen att överklagas.

– Det är märkligt, för det finns journalister och humorprogram som har gjort liknande saker som jag, och de har inte dömts, säger Anna Odell.

Det är svårt att avgöra om Anna Odell är lättad, eller besviken över utgången. Med en kameraman i släptåg och mobilen ihärdigt ringande möter hon upp på Konstfack en timme efter tingsrättens dom.

– Hur domen än hade blivit så känner jag mig inte personligen så illa berörd. Det var inte fråga om fängelse och med tanke på allt stöd jag har fått så har det varit värt det, säger Anna Odell.

Den 21 januari iscensatte hon en fejkad psykos på Liljeholmsbron i Stockholm, en aktion som dokumenterades på film. Hon omhändertogs av polis och fördes till S:t Görans psykakut där hon lades i bältessäng och injicerades med lugnande medel. Först dagen därpå avslöjade hon att det hela rörde sig om ett konstprojekt, vilket väckte stor upprördhet bland de anställda på S:t Göran.

– Rent principiellt tycker jag att det är sorgligt. Jag tror att det är någon sorts ilska som har gjort att jag har blivit åtalad över huvud taget. Psykiatrins agerande har bekräftat den del av psykiatrin jag tycker är dålig - att den är så defensiv, säger hon.

Anna Odell hade i princip räknat med att bli dömd för våldsamt motstånd, en punkt hon också erkände under rättegången. Däremot verkar hon mer förvånad över att ha blivit fälld för oredligt förfarande. Det domslutet funderar hon och advokaten Claes Borgström på att överklaga.

– Jag tycker att formuleringarna är ytterst märkliga till varför jag blivit dömd.

På en punkt friades Anna Odell. Åklagare Stefan Linds åtalspunkt om falsklarm vann inget gehör hos tingsrätten. Men Lind ville inte uttala sig om domen under måndagen.

– Jag måste få tid att smälta det tingsrätten har skrivit innan jag uttalar mig, säger han.

Anna Odells agerande har lett till en intensiv debatt på kultur- och insändarsidor om den svenska psykvården och framför allt om vad konstnärer får och inte får göra. I initialskedet fick hon stark kritik för sitt konstprojekt, men hon har också fått stöd från bland andra Riksförbundet för social och mental hälsa som tycker att hon gjort en viktig insats. Odells projekt ”Okänd kvinna 2009-349701” har bland annat visats på Konstfacks vårutställning och på Kalmar museum.

På Konstfack var utfallet både väntat och oväntat.

– Jag hade väntat mig att hon skulle bli fälld för våldsamt motstånd, och jag är lättad över att hon inte fälldes för falskt larm. Men jag är besviken över att hon blev dömd för oredligt förfarande, säger Olof Glemme, prefekt på institutionen för konst på Konstfack.

Bland Konstfacks anställda och elever har nu en insamling startats för att täcka Anna Odells böter. Konstfack är dock noga med att poängtera att det sker på privat initiativ, inte från skolans ledning.

Det skadestånd på 12 350 kronor som åklagaren yrkat på behöver Anna Odell dock inte betala, tingsrätten tycker inte att det går att slå fast hur mycket hennes fejkade psykos har kostat samhället.

Karin Willén är ordförande för Konstnärernas riksorganisation KRO. Hon anser att Anna Odell bör överklaga.

– Ja, absolut. Det här är en dom som trots sin relativa mildhet kan sägas äventyra yttrandefriheten. Den begränsar konstnärers och journalisters arbete, de måste tillåtas granska det samhälle vi lever i.

Konstens uppgift ska inte få begränsas till att enbart vara positiv eller smyckande och skön, säger hon.

Mer läsning

Annons