Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Anna Nystedt

Min älskade mor Anna Nystedt, född Westerlund, har avslutat en resa som har varat i drygt 90 år.

Mor föddes på Bergö strax utanför Vasa och växte upp i en stor syskonskara under knappa förhållanden. Efter avslutad skolgång började hon som hembiträde i en familj i Vasa. Hon har berättat att då fanns det på sommaren möjlighet att med båt resa hem till Bergö men på vintrarna var det att åka skidor eller spark.
Under krigsåren arbetade mor som biträde på sjukhuset i Vasa där hon fick sköta om både finska och tyska soldater som hade skadats i kriget. 1946-1947 arbetade hon som kokerska på fyrfartyget Snipan i Kvarken. Den sista september -47 mönstrade hon av och påbörjade en resa till Sverige. Mor hade brevväxlat med en man från Fåker i Jämtland och han hade hjälpt henne med arbete på ålderdomshemmet i Fåker. Resan till Sverige gick med tåg via Haparanda.
I början på 1950 avslutade hon sin anställning i Fåker och började arbeta som kocka åt ett huggarlag i skogen. Senare under året jobbade mor på Gästis i Rätan, det var under den tiden som hon träffade den som skulle bli min far, Olle Nystedt som var dräng i Böle. Under 1951 arbetade mor på sjukhuset i Nynäshamn. Den 16 december flyttade hon till Böle, Rätan och den sista april 1952 gifte hon sig med Olle Nystedt. De bosatte sig i Utgåren (Nillas) som de arrenderade fram till 1955. 1953 föddes jag och där började min resa tillsammans med mor.
I mitten på 1950-talet köpte mor och far ett hus i Böle (Krigs) och började renovera och bygga ut det. Far arbetade i skogen och mor var under somrarna med i skogen och barkade, jag fick under min barndom följa med när de var på skogsarbete och ett flertal somrar tillbringade vi i fäbodvallar och skogsbaracker. 1961 erhöll hon efter 14 år i Sverige svenskt medborgarskap, handlingen är personligen undertecknad av stadsrådet Ulla Lindström.
I början av 60-talet utbildade sig mor till hemsamarit och började arbeta på deltid åt dåvarande Rätans kommun, det fortsatte hon med till i mitten på 70-talet då hon började jobba i köket på Storhogna. I samband med att far blev pensionär 1980 slutade mor också att jobba, de ägnade sig åt att vara i skogen och plocka bär och svamp samt att vara barnpigor åt grannarnas barn som de hade mycket glädje av. Far avled 1990 och mor har sedan dess levt ensam i huset i Böle.
Mor ville leva hemma i sitt eget hus och det fick hon göra till den sista dagen. Sin 90-årsdag fick hon i sommar fira tillsammans med många släktingar. Hon höll kontakten med alla släktingar både på sin egen och på min fars sida. Att se till att alla fick det så bra som möjligt och ingenting fattades var nog mors kännetecken.
Sin resa fick hon avsluta på ett värdigt sätt. Hon väntade in mig så att vi fick avsluta hennes resa tillsammans.

Lars-Olof