Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Anna Maria ersätter brorsan i Brasiliens landslag

Brasiliens landslag ersätter Mattias Nilsson med hans syster (!), Anna Maria Nilsson.
– Det ska bli jättespännande, säger hon.

Annons

Om vi vrider klockan tillbaka tre-fyra år, skulle den här händelseutvecklingen ha varit helt befängd.

Då var Mattias och Anna Maria Nilsson mitt uppe i varsin framgångsrik karriär som skidskytt. Nu har de båda sadlat om och de nya karriärerna har direkt tagit sensationellt hög fart.

Mattias gör sitt tredje år som tränare. Efter två år i Brasilien är han nu helt plötsligt ssisterande förbundskapten i Sverige.

Anna Maria har i två år varit tränare för Sveriges handikapplandslag på skidor. Det ska hon fortsätta med. Parallellt med det jobbet kommer hon att bli tränare för Brasiliens skidskyttelandslag.

– Det är nog mer en slump att vi blivit tränare. Man träffar folk i ledande ställning och så får man kontakter som leder vidare, menar Anna Maria.

Det måste vara en jättestor utmaning att ta hand om Brasiliens landslag?

– Ja, de har ingen vinter och under säsongen bor alla i Europa. Hemma tvingas de köra mycket rullskidor. När de ska köra på snö måste de åka till bergen i Argentina och Chile. Många av deras nya åkare har aldrig tävlat på snö.

De åtta åkarna i truppen är alla unga. Kvaliteten finns inte där än och det innebär till exempel att Anna Maria inte kommer att kunna matcha dem i världscupen.

– JVM blir det och en del Sverigetävlingar. Dessutom IBU. Det gäller att skynda långsamt.

Avtalet med Brasilien är inte påskrivet än, men Anna Maria vill gärna ha ett längre kontrakt.

Det här blir förstås ett riktigt äventyr?

– Ja, jag har heller aldrig varit i Sydamerika. Jag kommer att åka dit ett par gånger innan säsongen, första gången blir i juli. Tyvärr hinner jag inte dit till fotbolls-VM.