Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Anna-Karin i Gastsjön, illustratör och designer med framtidstro

Så sakteligt är hon på väg att göra sig ett namn i vårt län, Anna-Karin Wennerberg, 45.

Om man är professionell illustratör och industridesigner med ateljé och kontor i den inte alltför storstadsbrusande byn Gastsjön får man stå ut med att stå i lite extra för att visa framfötterna.

Så det gör Anna-Karin.

Och hittills har det gått bra.

Hon driver sitt egna företag AKW Design & Illustration.

I Bräcke kommuns senaste representationsbok, skriven av välkända getmejerskan Ann Klensmeden, Åsberget, svarar Anna-Karin för all illustration.

Anna-Karin har sina rötter på Alnö, utanför Sundsvall, och är sedan ett dussintal år tillbaka sammanboende med Gastsjöns välkände travprofil, Stall Gastsjöns Hans Sohlström.

Som Anna-Karin är tämligen hästbiten och hennes mor och far var travhästägare är det knappast någon högoddsare att hon och Hans träffades i samband med trav på Bergsåker, utanför Sundsvall.

Anna-Karin har genomgått konstskola i Sundsvall men har sysslat med en rad andra verksamheter innan hon lyckades få igång en egen rörelse med Gastsjön som geografisk bas.

Hon hade med hjälp av arbetsförmedlingen lyckats ta sig in som praktikant hos illustratören Tomas Holmström i Sundsvall.

– Där upptäckte jag att det här nog var någonting som jag skulle kunna syssla med och när jag 1996 besökte ”Huset för kvinnliga företagare” i Sundsvall blev jag riktigt inspirerad och med nu känt resultat.

Just uppflyttad till vårt län fick hon en smakstart.

Detta då hon fick i uppdrag att med ett tiotal teckningar illustrera tre kapitel i Svenska turistföreningens årsbok.

– Så har jag illustrerat skogsbranschkändisen Lars Kardells bok ”Svenskarna och skogen” och jag har även andra uppdrag för hans och Svenska skogssällskapets räkning, bland annat en dokumentation av ljunghedar i Halland.

Designern och innovatören i Anna-Karin har fått sitt i form av att hon skapat en finurlig vedhämtningsvagn där vedkorgen har ett hjulställ för bekväm transport från vedboden till huset.

Vagnen var ett Anna-Karins examensprojekt på industridesignlinjen på Mittuniversitetet och nu står hon inför målsnöret, det vill säga marknadsföring, produktion och försäljning.

I samma produktserie som vagnen har hon även ett gnistgaller ett bokstöd och ett insynsskydd för fönster.

Vagnen tillverkas i huvudsak av Stålteknik i Strömsund.

Anna-Karin är dotter till Laila och Sture Wennerberg, som bor i Stures föräldrahem i Strömsnäs, öster om Stugun.