Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Anna Bertilsson

Anna Viola Bertilsson, "Anna i Väst i gåla", har avlidit i en ålder av 91 år.

Hennes liv har varit långt och innehållsrikt.

Anna föddes i Marieby, yngst i en syskonskara om sju. Föräldrarna hette Emma och Olof Johansson. Hon fick tidigt lära sig att hjälpa till i jordbruket och i sin mors tunnbrödsbageri. När hon fyllt 17 år flyttade familjen till Frösön där de köpt hus.

Hon började arbeta i Nybos specerihandel och arbetade sedan som affärsbiträde i en sko- respektive delikatessaffär i Östersund.

Vid fyllda 24 år gifte sig Anna med ingenjör Bertil Bertilsson från Lockne. Paret öppnade så småningom en elaffär i Bräcke och sedan i Strömsund. Efter ett antal år flyttade de till Stockholm.

Anna utbildade sig till kartriterska. Hon anställdes sedan som sekreterare vid Statens vattenfall i Råcksta, där hon arbetade fram till sin pensionering. Hon var mycket omtyckt av sina arbetskamrater och kontakten med hennes chef Hans Tillberg varade livet ut.

Anna var intresserad av musik och teater och var under flera år ett av Skådebanans ombud på Vattenfall.

Innan Anna blev änka redan vid 44 års ålder, hade hon och hennes make gjort många resor tillsammans. Resorna gjordes bland annat i Stockholms skärgård i den egenhändigt byggda segelbåten.

En av de mer spännande resorna gick till Västafrika och Sydamerika som anställda på ett av rederiet Transatlantics handelsfartyg.

Senare i livet träffade Anna musikdirektören Bertil Wiklander. Som pensionärer flyttade de till Spanien. Båda två var mycket händiga och hann gemensamt planera och rusta tre hus i Torrevieja.

De hade ett stort socialt umgänge och utstrålade värme och generositet. Släkt och vänner kände sig alltid välkomna till deras hem.

De tyckte om att resa och gjorde gärna kryssningsresor i Medelhavet. Somrarna tillbringades i Öd, Marieby, där Anna under 60-talet hade byggt sig ett fritidshus.

För 16 år sedan, då hennes älskade Bertil hastigt avled, blev Anna åter ensam. Hon bodde kvar i Torrevieja, men flyttade för några år sedan tillbaka till Frösön.

Anna var en positiv och omtänksam person som var mycket omtyckt och älskad.

Syskonbarnen