Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ann’s dryckestips

I september-utsläppet på Systembolaget lanserades ett flertal prisvärda Chardonnay-viner som är passande inför alla svamprätter till svampsäsongen som vi nu befinner oss i.

Det vanligaste är att vi plockar kantareller men det är också ganska förekommande med Karl-Johan-svamp. Jag tycker att det är framför allt konsistensen som skiljer dem åt annars är smakerna lika.

En Chardonnay från de nya vinländerna (alla vinländer utanför Europa) blir ofta rund och fyllig med tropiska toner som även passar att lagra på ekfat. Däremot en Chardonnay från Bourgogne i Frankrike får en högre syra, mer mineraltoner från jordmånen samt citrustoner.

I svamp känner man ofta en markant sötma med smöriga och jordiga karaktärer vilket går ihop med Chardonnay-vinernas inslag. Att kombinera svamp med vin är inte svårt. Det man bör tänka på är att vinet inte får vara för strävt och syrligt för då kan det framkallas en metallisk smak i munnen, som hör ihop med den femte grundsmaken: umami.

Prova gärna något av dessa nyheter till de härliga höstkantarellerna.

2013 Lindemans Chardonnay, South Eastern Australia, Australien

NYHETER I SEPTEMBER

Betyg: 3.

Motivering: Det här vinet har en enormt härlig tropisk ton med kola som är mycket publik. Smaken är fyllig och smakrik med en rund, balanserad ton som är lång.

Druvor: Chardonnay.

Passar till: Aperitif och till varma svampmackor med ost.

Systembolagsnummer: 16457.

Storlek: 750 ml.

Pris: 71 kronor (plus pant).

2013 Robertson Chardonnay, Sydafrika

Betyg: 2.

Motivering: Det här vinet har en liten smutsig ton men annars känner man bränt trä och tropiska frukter. Smaken är relativt fyllig med en rund och smakrik ton av aprikoser som bränner till lite i slutet.

Druvor: Chardonnay.

Passar till: Fyllda auberginer med svampstuvning och rökt skinka.

Systembolagsnummer: 12094.

Storlek: 750 ml.

Pris: 71 kronor (plus pant).

2012 Buena Vista Carneros Chardonnay, Carneros, Kalifornien, USA

Betyg: 3.

Motivering: Det här är kvalitet i både doft och smak. Doften är stor med en finstämd ekfatskaraktär med lakrits, värme och aprikos. Smaken är relativt fyllig och smakrik med rostade toner och en solmogen fruktblandning.

Druvor: Chardonnay.

Passar till: Smakrika skaldjur som nykokt krabba med hemmagjord majonäs.

Systembolagsnummer: 6240.

Storlek: 750 ml.

Pris: 150 kronor.

2013 Rustenberg Chardonnay, Stellenbosch, Sydafrika

Betyg: 2.

Motivering: Det här vinet har mycket ekfatstoner med gula frukter. Smaken är fyllig och smakrik med citrus och aprikoser.

Druvor: Chardonnay.

Passar till: Stekt eller grillad röding med en svamprisotto.

Systembolagsnummer: 2885.

Storlek: 750 ml.

Pris: 119 kronor.