Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ann-Marie Johansson (S): "Förvånad"

Revisorgruppen vill inte ge den gamla landstingsstyrelsen ansvarsfrihet.
Nu kommenterar politikerna kritiken.

Ann-Marie Johansson (S) är nuvarande regionstyrelsens ordförande. Hon satt också med i den tidigare landstingsstyrelsen som nu fått hård kritik.

– Det är en ytterst allvarlig kritik som styrelsen får. Men jag kan ändå säga att jag är något förvånad mot att man inte föreslog ansvarsfrihet mot bakgrund av att man året innan inte ens hade en anmärkning.

Ni budgeterade för ett litet plusresultat på två miljoner kronor. Men landade på minus 161,8 miljoner kronor. Vad är det som gått fel?

– De stora delarna är ju att vi har fler anställda. En del av dem är anställda på grund av att vi fått förelägganden om arbetsmiljön från Arbetsmiljöverket. Det är inte hållbart att inte ha en bra arbetsmiljö för personalen. Hyrläkarna är också en kostnad som vi inte lyckats med. Andelen patienter som kostar mer än en miljon kronor att vårda har ökat.

En kritik som revisorerna kommer med är att ni i styrelsen låtit centrum planera verksamhet utan att ha det finansierat. Så kallad "ohanterad balans". Varför har det fått pågå?

– Styrelsen har under ett antal år beslutat om åtgärder men det har inte räckt till.

Vad kan ni göra för att vända på det här?

– Den nya styrelsen har redan flera åtgärder på gång. Det handlar om genomlysning av de stora områdena som går med underskott och tak på investeringar. Det som är jätteviktigt tycker jag är att de åtgärder som vidtas är inte att de anställda ska springa fortare på jobbet. Och vi ska även bibehålla patientsäkerheten. Vi behöver även stöd från regeringen för att få ihop ekonomin.

Stora delar av den gamla landstingsstyrelsen sitter nu i regionstyrelsen. Och ni har redan en prognos på minus 240 miljoner kronor för året. Kan ni sitta kvar om regionfullmäktige går på revisorernas linje?

– Om det blir så får vi ta ställning till det då.

Finn Cromberger (FP) satt också i landstingsstyrelsen under förra mandatperioden (2010-2014).

– Jag kommer att hävda min oskuld. Jag anser att jag gjort vad jag kunnat för att motverka hur det gått med ekonomin, säger Cromberger.

Thomas Andersson (C) är inne på samma linje.

– Det går rysningar längs ryggen när man hör det. Vi kommer att få möjlighet att yttra oss över revisorrapporten. Och vi (Centerpartiet) kommer att gå genom våra förslag för att visa att vi lämnat förslag på hur man kunnat göra i stället, säger Andersson.