Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Anmäler matbutik till Diskrimineringsombudsmannen

Ida Östlund nekades att ta med sin ledarhund in på en matbutik i Göteborg. Därför anmäler hon butiken till Diskrimineringsombudsmannen.

– Det är min andra anmälan, säger hon. Tidigare har jag vägrats delta i utbildning på grund av hunden.

Tjugoettåriga Ida Östlund i Strömsund är synskadad och har en ledarhund till hjälp när hon ska förflytta sig.

– Jag är faktiskt Sveriges yngsta ledarhundsförare, säger hon.

Problemet uppstod när hon skulle gå in på en affär och handla mat. En personal mötte henne innanför dörren och ropade att hon inte fick ta med hunden in i butiken. Trots att Ida försökte förklara att ledarhundar har dispens från Livsmedelsverket att få följa med in i livsmedelslokaler så blev hon avhyst:

– Hon tog tag i min arm och öppnade dörren och föste ut mig.

Ida Östlund har därför lämnat in en anmälan till Diskrimineringsombudsmannen. Det är hennes andra anmälan. Hon nekades tidigare att gå en utbildning i Stockholm för att hon hade ledarhund:

– Hur jag än försökte förklara att hunden är ett hjälpmedel, så gav de sig inte. Att nekas en utbildning som är viktig för framtiden tycker jag faktiskt är ännu värre än att nekas att handla.

Andra skolor har varit skeptiska, till exempel gymnasieskolan i Strömsund, men gett med sig. En folkhögskola hon sökte till hade betänkligheter, men sa till slut att de tillåter ledarhundar. Urvalet var inte betygsbaserat utan skedde via intagningsprov, och Ida kom inte in på folkhögskolan:

– Jag kan inte låta bli att undra om det var för att jag hade dåliga resultat eller om det berodde på hunden.

Diskrimineringsombudsmannen begär nu yttrande från butiken angående Idas anmälan. De anmodas att förklara av vilken anledning hon nekades ta med sin ledarhund och också att uppge vilka rutiner och policy som gäller i butiken generellt för ledarhund. Man begär också deras beskrivning av händelsen. Svaret ska vara DO tillhanda före den 15 juli. Ida Östlund beklagar att det ännu saknas stöd i lagen för att butiken ska kunna dömas till påföljd:

– Vi kämpar från SLHF (Sveriges Ledarhundsförbund) för att få till en lagändring. Att, precis som i Norge, få en lag som tillåter ledarhundar och slår fast att otillgänglighet klassas som diskriminering och alltså är ett lagbrott.