Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Anmälan om skador på värdefull äng läggs ner

Polisen kommer ingen vart med en miljöbrottsanmälan om markskador inom ett natura 2000-område i Bräcke kommun.

Annons

Åklagarmyndigheten har nyligen lagt ner förundersökningen. Det går inte går att knyta någon misstänkt till markskadorna och ytterligare utredning antas inte förändra bevisläget.

Det var på Lövbergsängen, i trakterna av Sidjsö, som skadorna upptäcktes i anslutning till en kraftledningsgata.

– Det är en utpekad miljö som Sverige som nation förbundit sig att ta särskilt ansvar för inför EU, säger Martin Jakobsson, handläggare på länsstyrelsen.

Flera skyltar berättar om de sällsynta växter som finns på slåtterängen men dessa negligerades när en anlitad entreprenör rensade ledningsgatan från sly och fordon körde över ängen. Spåren gick en meter från en av skyltarna.

LT skrev om markskadorna på det 12 000 kvadratmeter artrika området i oktober 2009. I artikeln berättade amatörbiologen Bo Norell hur han brukade åka från Gävle till sina gamla hemtrakter i Sidsjö för att slå ängen med lie och frakta bort höet för att hålla liv i den artrika ängen.

Eftersom det går en kraftledningsgata genom ängen har den kunnat hållas öppen även sedan de betande djuren försvunnit från marken.

I samband med LT:s artikel polisanmäldes markskadorna av länsstyrelsen.

– Vi konstaterade att det var så pass stora markskador att det skulle försvåra skötseln av området, säger Martin Jakobsson på länsstyrelsen.

– Vissa saker kan gå att återställa i ett sånt här fall och vi har fortsatt att sköta ängen efteråt.