Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Anmälan om förtal av prorektor läggs ned

Den polisanmälan som gjordes av Mittuniversitetets prorektor Mats Tinnsten med anknytning till ryktesspridning läggs ned.

Mats Tinnsten ansåg att någon med insyn i Peakprojektet ägnade sig åt ryktesspridning av honom.

I dokument till media förekom utpekande uppgifter som bland annat påstods visa hur Tinnsten fördelat pengar till sitt privata bolag Essge Plast.

Dokumentet ledde inte till någon publicering och sanningshalten ifrågasattes på redaktionerna, men Tinnsten ansåg att någon försökt sätta dit honom och polisanmälde händelsen i somras.

– Åklagaren har lagt ner ärendet, säger Per Thelin vid Östersundspolisen.

Anmälan handlade om misstänkt förtal av Tinnsten.

Eftersom media var mottagare av uppgifter, som enligt Tinnsten utgjorde ryktesspridning av honom, kopplades Justitiekanslern in.

Justitiekanslern har tittat närmare på informationen som kom in från Mats Tinnsten och bedömt att den inte håller för förtal. En orsak är att det inte publicerades några uppgifter.

– Därefter skickades ärendet tillbaka till polis och åklagare i Östersund som gjort samma bedömning, säger Per Thelin.

Mats Tinnsten har en tjänst som prorektor och är professor på universitetet. Vidare har han varit adjungerad i styrelsen för Midsweden science park, som är moderbolag till Peakprojektet.

Peak är ett sätt för staten att stödja tillväxtkraften i regionen med innovationscentrum och förfogar över 35 miljoner över tre år.