Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ankis tryffeltårta

16 bitar (cirka)
Mördeg:
4,5 dl vetemjöl
1 dl strösocker
2 tsk vaniljsocker
200 g smör
Tryffelsmet:
3 dl vispgrädde
1 krm salt
2 msk strösocker
500 g mörk blockchoklad
100 g smör
Serveringsförslag: lättvispad grädde och färska bär som jordgubbar eller hallon.
Hacka samman ingredienserna till mördegen och låt den ligga kallt 30 minuter. Klä en form med löstagbar kant med mördeg ända upp på kanten. Ställ den i frysen ett tag så glider degen inte ner när den gräddas. Värm ugnen till 175 grader. Grädda tills kakan fått färg, cirka 20 minuter. Det går utmärkt att förbereda hit, någon dag i förväg, ställ hela formen med det färdiggräddade pajskalet i frysen. Ta fram och låt den tina innan tryffelsmeten hälls i.
Tryffelsmet: Häll grädde, salt och socker i en kastrull och låt det koka upp. Ta av från värmen. Lägg ner chokladen i bitar och smöret i gräddblandningen. Rör och låt det smälta ihop till en jämn smet. Ställ eventuellt tillbaka kastrullen på värmen en stund. Häll smeten i pajskalet och ställ i kylskåp minst 3 timmar. Det går utmärkt att förbereda tårtan minst ett dygn i förväg. Receptet kommer från Hembakningsrådet.

Annons