Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Anki skapar ett naturnära kulturcentrum i Locknebygden

/
  • Anki Hallqvist brinner för konst, för ungdomar och för natur och miljö. Med sin satsning på ateljé, galleri och skulpturstig hemma i Espnäs förenar hon sina intressen.
  • På utsidan av Galleri Logen visar Östersunds konstskolas tredjeårselever några av de väderbeständiga målningar på plåt som de tog fram till sina slututställning vid Mjällebäcken i början av maj.
  • En dammsugare, ett par skidor och ett gammalt paraplyskelett är några av de gamla pryttlar som Mathias Jönsson, Jonas Sahlin och Jakob hallqvist återanvänt i sin fantasifulla skulptur.
  • Till hösten fortsätter skaparkvällarna från barn och ungdom i Locknebygden. Då vill Evelina Jönsson, Annie Svensson och Anna-Klara Hallqvist jobba med keramik.

Fantasifulla skulpturer av både unga och lite äldre konstnärer kantar byvägen förbi gården. Och den gamla logen har blivit konstgalleri.

Hemma i Espnäs, Lockne, är Anki Hallqvist på väg att förverkliga en dröm.

Annons

En skulptur av en gammal dammsugare och en mobil av ett barnvagnshjul och en leksakshund. Fantasifulla överraskningar dyker upp ur var och varannan buske längs skulpturstigen i Espnäs som invigs i dag.

Under våren har Anki Hallqvist haft skaparkvällar för barn i mellanstadieåldern i Locknebygden. De har fått fria händer att skapa konst av gammalt "rat" som Anki plockat fram ur gömmorna.

– De har fått helt fria händer och det har varit jätteroligt att se dem i aktion, säger hon.

Antalet barn som varit med på träffarna har varierat från gång till gång, som mest har det väl varit ett tiotal, tror Anki.

– Den finns inte så mycket att göra för barnen i byarna häromkring och jag tycker det är bättre att de kommer hit och skapar tillsammans än att var och en åker hem till sig och sätter sig vid datorn, säger hon.

Ankis skaparträffar för barn är en del i projektet "Locknebygdens Framtid". Där ingår också Geohuset och bygdegårdsföreningen Gullsmebacken, som öppnat fritidsgård i bygdegården.

Förutom Locknebarnens skapelser av återvunnet material kan man längs skulpturstigen se verk av elever från Östersunds konstskola.

– Jag gick själv tredje året, det så kallade projektåret, på konstskolan i fjol, och det var då idén om en utställning i naturen här hemma föddes, säger Anki.

I gårdens gamla loge har hon inrett ett galleri där hon ställer ut sin egen konst. Ett enkelt kafé ska det också bli, är det meningen.

– Jag börjar lite försiktigt med att ha öppet varje tisdag i juni. Sedan får vi se hur det blir med tiderna. Bästa sättet att ta reda på när det är öppet är att gå in och titta på bygdegårdsföreningen hemsida www.guldsmebacken.se och titta i kalendern där.

Mer läsning

Annons