Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Änka återlämnar medalj i protest

Annons


Filmen "Der Baader-Meinhof-Komplex" väcker upprörda känslor. Nu lämnar den mördade bankiren Jürgen Pontos änka tillbaka sin statliga hedersutmärkelse i protest mot Tysklands Oscarsbidrag.

Den 30 juli 1977 mördades Jürgen Ponto, chef för storbanken Dresdner Bank, av medlemmar ur Rote Armee Fraktion, RAF. Änkan Ignes Ponto tilldelades 1988 Tysklands högsta orden, Bundesverdienstkreuz, bland annat för sitt arbete med att få skolbarn att musicera.

Men RAF-filmen "Der Baader-Meinhof-Komplex" har alltså fått Ignes Ponto att som en symbolhandling skicka tillbaka utmärkelsen. Dottern Corinna säger till Welt online att filmatiseringen inneburit "en ny nivå av offentlig förnedring" för familjen. Att den tyska staten delfinansierat en film som har sådana historiska brister och dessutom struntar i de anhörigas vädjan om att slippa se mordet upprepas på filmduken är fruktansvärt, menar Corinna Ponto.

-Före det här fanns det inga bilder från RAF-attentatet mot min far. För oss var det alltid en viss tröst och också ett skydd, säger hon.

Mer läsning

Annons