Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Anita blev första kvinnan i Jämtland med hemdialys

Anita Lund från Rissna blev den första kvinnan i Jämtland som fick hemdialys. Det gått tre år sedan dess och hon mår väldigt bra i dag.

Totalt är det fem personer som har hemdialys i länet, ytterligare två håller på att lära sig och ska få ombyggnation hemma.

Men landstingets mål är att allt fler ska få hemdialys. Utvecklingen går mot att stimulera till egenvård. Att sköta behandlingen själv i hemmet har visat sig få många positiva effekter.

Häromdagen var Anita Lund och några övriga patienter med hemdialys på kontroll på sjukhuset, en kontroll som görs var tredje månad.

– De måste komma hit med jämna mellanrum så vi får ta prover, kontrollera accessen och träffa läkare, säger dialyssjuksköterskan Nina Andersson. Men vi gör hembesök också.

Access betyder att man gör en artär/kanal med hjälp av patientens egna blodkärl där man sätter in dialyskatetern.

När man kommer till familjen Lunds villa i Rissna finns det inget som skvallrar om att det innanför väggarna finns ett sjukrum med avancerad dialysutrustning.

Väl inne i hallen doftar det kaffe och bullar och under fikat berättar Håkan och Anita Lund om deras nya liv som började för sex år sedan.

– Det är bara att acceptera det här, säger Håkan Lund, det är inget att göra åt. Jag brukar servera Anita mat och fika när hon sitter vid maskinen.

Anita Lund beskriver sig som den ”friskaste av de sjuka”. Hon mår bra och fungerar i stort sett som vanligt när hon inte sitter vid dialysmaskinen och passar på att lösa korsord och lyssnar på e-böcker.

– Allt började med en ansiktsförlamning och högt blodtryck, säger hon, när doktorn undersökte mig vidare visade det sig att jag hade njursvikt. Jag hade lagt på mig så mycket vätska att jag minskade 15 kilo när jag började med dialysen.

Hon uppfyller inte kriterierna för att få en transplantation i dag, men hon skulle vilja men med viss tvekan.

• Varför blev det hemdialys?

– Det var två karlar från Hammarstrand som hade fått maskiner installerade hemma och då bad jag att få det också. Så jag var den tredje i länet som fick men första kvinnan. Men först fick jag utbildning under ett halvt år, jag måste känna mig säker med maskinen.

– Då fick jag åka taxi till och från Östersund, nu slipper jag i alla fall resorna och kan göra dialysen när jag vill under dagen.

Totalt kör hon fyra timmar och 15 minuter, vilket blir 17 timmar per vecka, men läkarna vill att alla med hemdialys ska upp i 20 timmar per vecka.

I det lilla sjurummet i villan finns fullt med material i lådorna, det har installerats ett vattenverk, avlopp och vatten är draget dit. Dessutom har en våtmatta lagts på golvet.

– Vi har kontakt med elbolaget, berättar Håkan Lund, tänker de stänga av elen får vi ett sms eller mejl så vi kan ställa efter det.

Var fjortonde dag kommer det lådvis med material från landstinget och det blir lika mycket sopor. Det är kanske den enda nackdelen med att sköta dialysen själv hemma.