Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ängersjö kyrka

Ängersjö kyrka har i princip varit stängd under vintern på grund av ett mycket omfattande konserverings- och målningsarbete under ledning av målerikonservator Anders Persson, Svärdsjö, Dalarna. Denne har, tillsammans med duktiga medarbetaren Lisa Päckos, gjort ett gediget arbete syftande till bevarande av kyrkans interiör, inklusive de unika väggmålningarna som tidens tand hade gått hårt åt med kraftig flagning av färgskikten, och där åtgärdsbehovet var akut.

Söndagen den 25 april hölls återinvigningsgudstjänst där ett stort antal församlingsbor och andra deltog. Kyrkorådets ordförande Leif Nilsson hälsade välkommen, berättade lite om bakgrunden till konserveringen samt förklarade kyrkan återinvigd. Kyrkoherde Per Ingemar Persson ledde gudstjänsten samt predikade över ämnet Vägen till livet. Dragspelsvirtuosen Sone Banger framförde själv och tillsammans med hustru Jeanette ett antal sånger och musikstycken av hög klass. Övrig musik svarade församlingens kantor Sven-Leo Pålsson för. Kollekten uppgick till 1262 kronor. Kyrkvärden Barbro Larsson hade tillsammans med make Bertil och kyrkvaktmästare Kent Eliasson möjliggjort för församlingen att efteråt gå runt och beskåda kyrkan, de utförda arbetena samt även övriga inventarier, bland annat en unik medeltida dalmatika och en brudpäll, något som varmt uppskattades av den samlade menigheten. Barbro Larsson föredrog även en redogörelse över dalmatikans funktion och symboler och Anders Persson besvarade frågor om målningarna och konserveringen.

Den trivsamma samvaron fortsatte därefter med välsmakande kyrklunch på Folkets hus. Även där medverkade paret Banger med uppskattad sång och musik.

Sammanfattningsvis kan sägas att det var länge sedan denna glesbygdskyrka var så välbesökt. Församlingen ser denna högtid som en inspirerande avstamp för kommande verksamhet.