Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Angelägen miljöfilm visas på Färgfabriken

På tisdagskvällen visas Stefan Jarls film dokumentärfilm "Underkastelsen" på Färgfabriken Norr i Östersund.

Annons

"Underkastelsen", som hade premiär i april i år, är en dokumentär om "kemisamhället", det samhälle som vuxit fram sedan andra världskriget. Då användes i världen 1 miljon ton kemikalier per år, i dag 500 miljoner ton. Kemiindustrin är den industri som växer snabbast av alla.

– Filmen handlar om de 100 000 kemikalier vi dagligen använder, vad vi har dem till och vad de gör med vår hälsa. Den är den viktigaste film jag gjort. Någonsin, skriver Stefan Jarl i sin egen presentation av filmen på distributören Folkets bios hemsida.

Professor Åke Bergman vid Stockholms Universitet är Stefan Jarls guide genom filmen och låter undersöka vilka kemikalier Jarl har i sitt blod. Det visar sig vara flera hundra.

– Jag kan inte dölja att jag blir chockad, skriver Stefan Jarl.

Upptäckten gör att han vänder sig till sin kompis Eva Röse och frågar henne om hon vill undersöka sitt blod.

– Hon är 35 år yngre än jag och kan väl inte ha hunnit samla på sig lika många kemikalier.

Eva Röse är gravid och föder sitt barn under inspelningen av "Underkastelsen".

Efter filmvisningen finns möjlighet till frågor och diskussion under ledning av Erik Noaksson, miljötoxikolog vid Jegreliusinstitutet för tillämpad grön kemi.

Filmkvällen är ett samarrangemang mellan Naturskyddsföreningen Krokom och Östersund, Färgfabriken Norr, Jegreliusinstitutet och Folkets bio.