Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Angelägen film hittar hem

Det handlar om urbanitet som norm och platsen som betydelsebärare. Kan det finnas en plats som man har ett ansvar för? Fredag kväll hade Clara Bodén Östersundspremiär och boksläpp för "LGH + BIL + ALLT JAG HAR OCH ÄGER ".

Nej, filmen handlar inte om "utflyttningsfrågan" som det står i Göteborgs filmfestivals katalog, skriver Clara Bodén i bokens förord. Den handlar om alla vi som "inte lät den där utflyttningsfrågan bli vår fråga." "Utflyttningsfrågan" – den landar i knät på dem som stannat. "De dumma tjejerna" som en kille i Strömsund säger i filmen.

En Blocketannons från en som förlorat jobbet inspirerade till projektets titel. En utgångspunkt för projektet är en replikväxling där Clara Bodéns lillasyster säger till henne: "Jag tror inte jag är mer än Jämtland" och hon svarar: "Skärp dig, det är klart du är". Svaret fastnar, för vad betyder det egentligen? Och varför säger ingen emot?

Det handlar om urbanitet som norm och platsen som betydelsebärare, om relationer mellan platser. Kan det finnas en plats som man har ett ansvar för? En utställning på Exercishallen norr mellandagarna 2012 var ett delmål, det här är en slutpunkt. Eller så fortsätter det, efter visningen nämner Clara Bodén att hon just nu tänker mycket kring genus och plats.

När jag ser filmen och läser boken får jag, fast jag följt projektet länge och själv funderar väldigt mycket kring de här frågorna, nya tankar och insikter. För mig finns också en stark igenkänning i Oviksfjällens självklarhet, i att jag vet, att alla vet, att det är självklart att det är 60 mil ner till Stockholm men långt i från självklart att stanna kvar eller ens flytta hem.

Boken, filmen och Cicely Irvines stämningsfulla ljudinstallationer med intervjuer av unga i länet kompletterar varandra på ett bra sätt, fokuserar på olika saker och ger möjlighet till både bredd av röster och berättelser och en i filmen rakare men också vindlande filosofisk forskningsresa – som cirklar sig fram, är repetitiv, tillåter sig att pröva, att smaka på orden, att ta om. Kameraögat kör mil efter mil av vindlande landsvägar, ser hemtama platser suggestivt filmade. Berättandet är associativt och lyssnande, tar människor på allvar. Det här är en personlig essäfilm som till slut hittar fram till ett svar.

Filmen visas på Folkets bio Regina nu på lördag och söndag och lördagar i maj månad. Gå och se den.

Texten är uppdaterad.