Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ängarna räddas med lie och räfsa

Sju sorters blommor under huvudkudden? När blomsterängarna blir allt färre kan de bli svåra att hitta.

Genom att strunta i gräsklippningen kan du själv göra en insats för de sällsynta ängarna.

Annons

Vid 1800-talets slut fanns drygt en miljon hektar ängsmark i landet. I dag finns bara omkring 7 000 hektar ängar kvar. Och ängarna behövs, inte minst för att mångfalden av växter ger fjärilar och bin en möjlighet att överleva.

Ängens dag

– Ängen ses inte som ett ekonomiskt värde. Men titta bara på USA och Kina, där är det brist på bin. Det kostar stora summor att handpollinera odlingar, säger Emelie Hansson, jordbrukshandläggare på Naturskyddsföreningen.

Föreningen tar hand om över hundra ängar i landet som sköts ideellt av medlemmarna. På ängens dag 7 augusti kan alla som vill åka ut till en äng och hjälpa till att slå gräset med lie. Genom att slå gräset hjälper man de typiska ängsblommorna att överleva.

Spara gräsmattan

Det går också att rädda ängsmark i mindre skala. Vanliga villaträdgårdar kan bli en oas för surrande humlor och bortträngda ängsväxter.

– Många städar sina trädgårdar för mycket. Alla villa ha en grön, välansad gräsmatta som är perfekt hela säsongen. Låt en bit av trädgården blomma och växa fritt i stället, säger Emelie Hansson.