Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ane Brun är sin egen ö

/
  • ”Jag vill göra mina turnéer så gröna som möjligt”, säger Ane Brun.
  • En oas i storstadsdjungeln. Ane Bruns studio ligger på Södermalm i Stockholm.Foto: HENRIK MONTGOMERY / SCANPIX

En väldigt speciell kväll har blivit en väldigt speciell platta.

Ane Bruns nya liveskiva markerar en tidsepok.

Och nu ger sig norskan ut på de skandinaviska vägarna.

Annons

Sångerskan Ane Bruns arbetsplats och studio nära Mariatorget i Stockholm är, och bör kanske till och med vara, en källa till djup avundsjuka.

Och det kan inte gärna vara svårt att vara kreativ i denna oas mitt i storstadsbullret.

Så fort man stänger porten bakom sig och går in på bakgården stängs alla ljud ute och ett nästan övernaturligt lugn infinner sig.

– Visst är det härligt? Här sitter vi och äter jämt.

Ane Brun är tillbaka på jobbet efter en lång och helt ledig sommar. I dagarna släpps liveskivan ”Live at Stockholm Concert Hall”, en oktoberafton som nu har blivit förevigad på skiva.

– Den kvällen var speciell på många sätt. Dels var det en slags avrundning på en lång period, från typ början av min karriär till då, oktober 2008. Och dels kände jag just då att jag verkligen var närvarande på scen, jag kunde njuta av att vara med på min egen fest, liksom.

Med låtar som ”My lover will go” och ”Rubber and soul” har Ane Brun utmärkt sig som en singer-songwriter med starka känslomässiga texter. Och hon får ofta frågan hur hon orkar vara så utlämnande.

– Jag håller faktiskt inte alls med om att jag är det. Mina texter bygger på abstrakta bilder och är egentligen på något vis allmängiltiga.

Ane Brun har blivit jämförd med både Dolly Parton och Joni Mitchell, men vidhåller själv att hon i alla inte just nu har någon särskild inspirationskälla.

– Jag fick frågan häromdagen, vad som var inspirationen min just nu, men jag kan inte komma på något speciellt. Jag har nog snarare blivit mer självsäker som artist, nu är jag min egen ö.

Mer läsning

Annons