Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Andy Warhols blottade blick i Lady Warhol

Lady Warhol är ett nära möte med popkulturens kanske främsta tolkare och bildkonstnär, förvandlad till sitt alter ego.

Lady Warhol är ett nära möte med popkulturens kanske främsta tolkare och bildkonstnär, förvandlad till sitt alter ego. Christoper Makos porträttserie av Andy Warhol visar en konstnärs blottade blick. Mellan 9 december och 20 mars ställer Fotografiska ut bildserien – det är första gången någonsin som Makos Lady Warhol visas i sin helhet.

Åtta peruker, hårt smink och två dagars poserande förvandlade Andy Warhol till Lady Warhol. Som sitt alter ego kunde Andy Warhol kliva ur sin stora konstnärsskapkostym och stilla lyfta fram sin blottade blick inför kameran och fotografen Christopher Makos.

Lady Warhol är resultatet av två vänners intensiva arbete under några dagar 1981. De 50 porträtten, som just nu visas på Fotografiska i Stockholm, utgör kärnan i serien. En blek Andy Warhol i skjorta och slips mot en vit vägg. Steg för steg intar han sitt alter ego Lady Warhol.
–  Andy visade sällan den här sidan för allmänheten, säger Christopher Makos. Han var på något sätt obekväm rollen, trots att den var en del av honom. Men vi kunde vara avslappnade tillsammans, vilket tillät Lady Warhol att komma fram i den här bildserien.

Mitt i Andy Warhols behov att synas finns en öppenhet och en sårbarhet. Porträttserien låter betraktaren ta del av den sårbarheten och komma närmare den stora konstnärsmänniskan.
–  Se in i Andys ögon, se på hans händer och hans kroppspråk, säger Christopher Makos och pekar mot porträtten på väggen bakom honom.

Christopher Makos, född 1948, växte upp i Kalifornien, men flyttade senare till Paris för att studera arkitektur. Där kom han även att under en kortare period att assistera fotografen Man Ray. Den amerikanske fotografen som spenderade mycket av sin tid i Paris, blev en stor inspirationskälla för Makos. Bland annat Man Rays klassiska bilder av Rrose Sélavy från 1921 där Marcel Duchamp porträtteras iklädd klänning och hatt. Lady Warhol är Christopher Makos egna tolkning av Man Rays arbete. Men medan Man Rays bilder spelade på Sélavys mörka och mystiska utstrålning, valde Makos att förstärka Warhols i det närmaste kritvita uppenbarelse genom en kvinnlig gestalt.
–  Lady Warhol är ingen dragshow utan en serie fotografiska verk som diskuterar könsförvirring, den alternativa och icke konformistiska livsstil som utvecklades under 1980-talet, säger Michelle Roy som är curator på Fotografiska.

Andy Warhol och Christopher Makos blev vänner redan 1971 och gjorde flera resor och projekt tillsammans, bland annat arbetade Makos som AD för Warhols fotobok Exposures. Lady Warhol tog form när de två kreatörerna sökte ett gemensamt projekt – Andy Warhol skulle stå modell och Christopher Makos fotografera. Makos kallades av vännen Warhol för »den mest moderna fotografen i Amerika«.
–  Altered Images hette bildserien från början, säger Christopher Makos som annars mest pratar om ljussättningen av utställningen på Fotografiska.
–  Presentationen är fantastisk, säger han. Ljuset är fantastiskt. Jag har aldrig sett bilderna presenteras såhär.

Makos porträttserie har aldrig tidigare visats i sin helhet på det här sättet. Nästan hela utställningsdelen på Fotografiskas entréplan är upptagen av Makos 50 Lady Warhol-fotografier. Utställningen är framtagen av La Fábrica i Madrid och kommer efter vistelsen på Fotografiska att turnera vidare i världen.
–  Jag ville personligen väldigt gärna ha hit den här uställningen, säger Fotografiskas curator Michelle Roy. Den skiljer sig från de andra utställningarna vi har haft, till exempel den retrospektiva med Annie Leibovitz som visar ett helt konstnärsskap. Lady Warhol blir mer fokuserat och lättare att bara titta på – det blir inte så många olika saker att ta in på samma gång.

Bredvid Lady Warhol-utställningen visas en videoinstalltion av Andy Warhols legendariska multimediashow Exploding Plastic Inevitable eller kort och gott EPI.

Under åren 1966-1967 turnerade Warhol med Velvet Underground and Nico. En rad projektioner av Warhols filmer och konst visades under konserterna. På Fotografiska visas fotografen och filmmakaren Ronald Nameths dokumentär av epi – som filmades under en vecka i Chicago 1966.

Lady Warhol och EPI visar två personliga aspekter av Andy Warhol. Christopher Makos porträttserie och Ronald Nameths dokumentär visas på Fotografiska till den 20 mars.

www.fotografiska.eu


/Elin Parmhed

Kamera & Bild