Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Andreas sjunger egna tonsättningar av Strindberg

Hela Sverige firar August Strindberg 2012, men Sundsjöborna firar extra mycket. Varje månad under året blir det minst ett Strindbergsevenemang,

17-årige Andreas Englund är först ut. Vid en visafton i Torsäng på onsdag sjunger han egna tonsättningar av Strindbergs poesi.

Annons

Andreas kommer från Fjällsta, Sundsjö. och går andra året på musiklinjen på Vittragymnasiet i Östersund. Han spelar mandolin och gitarr – och det är elgitarren som ligger honom närmast hjärtat.

– När jag var tre år fick jag en Kiss-skiva av min storebror och sedan dess har jag vetat att det är elgitarr jag vill spela, säger han.

Andreas är med i ett band som heter Malbrick. Bandet spelar all sorts musik – punk, poprock, folkrock och jazz bland annat. Men Andreas uppträder också ensam med akustisk gitarr och sång, och på sistone har han börjat göra egna tonsättningar av svensk poesi.

– Det började med att jag fick en gammal diktbok av min farfar, som han i sin tur fått av sin faster. Det var en bok av Dan Andersson.

Väldigt många av Dan Anderssons dikter är ju redan tonsatta, men Andreas började göra sina egna melodier utan att lyssna på vad andra gjort.

– De säger att många av mina tonsättningar är helt annorlunda än dem som gjorts förut. "Spelmannen", till exempel, är väldigt mollstämd och sorglig i den mest kända versionen. Min melodi är mycket gladare.

Andreas har en kompis vars mamma är med i arbetsgruppen för Sundsjös Strindbergsjubileum, och hon frågade Andreas om han hade funderat på att tonsätta något av Strindberg.

– Då började jag leta efter texter av honom. Det är ju inte poesi han är mest känd för, men några dikter har han faktiskt skrivit. Han skriver ganska krångligt, vissa av dikterna är nästan som noveller, så det tog ett tag att hitta någon som lämpade sig för tonsättning.

Andreas var klar med en sång när Annicka Kanto på Vuxenskolan, som basar för Strindbergsjubiléet, tog kontakt och frågade om han kunde tänka sig att göra en visafton med Strindbergstema.

– Det var väl i slutet av november eller början av december. Så då fick jag sätta igång och göra flera, säger Andreas.

I dag har han åtta visor klara. "Högsommar i vintern", "En lördag kväll" och "Maj på Heden" är några av dem.

Musiken är varierad:

– Några låter som klassiska visor, andra är mer bluesiga, säger Andreas.

Han är inte nervös för att genomföra en hel visafton på egen hand.

– Nej, jag har uppträtt ganska länge, både som trubadur och med bandet. Det här blir bara kul.

När jag frågar Andreas han vill bli yrkesmusiker så småningom säger han att det skulle vara toppen att kunna leva på musiken. Men det är inte hans förstahandsalternativ:

– Helst skulle jag vilja läsa in de naturvetenskapliga ämnena och sen utbilda mig till paleontolog. Att forska om utdöda djur har varit min största dröm sedan jag var liten.

Annons