Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Andreas Johnson flydde till jazzen

Annons


Efter floppen i Melodifestivalen skulle Andreas Johnson göra en popskiva. I stället blev det storbandsjazz.

-Jag behövde en andningspaus och det här är en skiva jag velat göra länge, säger han.

Andreas Johnson, en knippe evergreens och ett storband. Så är vi inte vana att se "Glorious"-stjärnan, men det är kanske bara att vänja sig. Den 29 oktober kommer albumet "Rediscovered" där Andreas Johnson tolkar klassiska jazzlåtar som "It don't mean a thing", "The man I love" och Charlie Chaplins "Smile". Idén är inte ny, Andreas Johnsons föräldrar är båda jazzmusiker och han har länge lekt med tanken på att göra en skiva som går i deras fotspår. När fiaskot i Melodifestivalen var ett faktum lade han sin kommande popskiva på is och gjorde slag i saken.

-Vad Carola än gjorde den där veckan i Kiruna så blev det skriverier. Det var så mycket mer än bara musik. Jag ångrar inte Melodifestivalen även om resultatet inte blev det jag hoppades på, men efter Melodifestivalen var det skönt att gå in i någonting annat. Den här skivan hade absolut kommit förr eller senare, men hade det inte varit för Melodifestivalen så hade det nog inte blivit nu, säger han.
Lättsmält underhållning

En snabb titt på skivans låtar avslöjar en hel del om avsikten med projektet. Det här är knappast avant garde-jazz utan snarare lättsmält vuxenunderhållning anpassad för konceptet "entré plus middag". Även om man inte kan jazz så känner man igen de flesta av titlarna. Andreas Johnson har dessutom sjungit in storbandsversioner av både Abbas "Waterloo" och sin egen hitlåt "Glorious". Efter årsskiftet, när julturnén

"Christmas with" är avklarad, drar han på sig finkostymen för att agera entertainer på "mindre konserthus" runt om i landet.

-Alltså, meningen är att jag ska ut och spela och jag blir ju aldrig av med "Glorious". Ända sedan den blev en stor hit har vi skämtat om att det bara var en storbandsversion som saknades. Nu gör jag den själv.
Lite mer svenskt

Abbas "Waterloo" tillkom eftersom skivans producent Marcos Ubeda tyckte att det "behövdes lite mer svenskt på plattan".

-Den satt långt inne, men Marcos visade mig sitt arrangemang, jag testade att sjunga till och kände att den kunde bli riktigt rolig, säger Andreas Johnson.

När han kan ge sig ut på vägarna med jazzplattan är inte klart, inte heller exakt hur showen kommer att se ut. Men resurserna finns - Andreas Johnson har redan smoking.

-Ja, jag har några stycken, både svart och blå. Vi får se hur det blir, med det är ju roligt att få vara fin, säger han.
Annons