Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ändrade planer för handelsplats

Planerna på en handelsplats blev för dyra. Nu får Rätans byalag tänka om.

– Vi tar ett steg tillbaka, men det är inte färdigt än, säger Kent Rosenqvist, ordförande.

Byalaget i Rätan har haft planer på att skapa en handelsplats vid korsningen E45 och väg 315. De ursprungliga planerna var att bygga en lokal på 1000 kvadratmeter som bland annat skulle innehålla dagligvaruhandel och en sport- och friluftsbutik. Nu tvingas byalaget ändra sina planer.

– Just nu ligger vi lågt angående att byalaget ska bygga. Det blev lite för dyrt, säger Kent Rosenqvist.

Projektet beräknades kosta mellan tolv och fjorton miljoner. Detta i kombination med att livsmedelsaffären i byn nyligen har fått nya ägare gjorde att det var läge att tänka om. Kent Rosenqvist har vänt sig till Bergs hyreshus för att se om kommunen kan stötta projektet med byalagets hjälp.

– Kommunen måste ju också se till att den södra delen inte tappar. Tappar vi affären som den ligger nu kommer byarna här att dö. Affären går bra nu medan vindkraften är här, men när de lägger av måste vi ha ett annat läge på affären, säger han.

Kent Rosenqvist är själv ledamot i styrelsen för Bergs hyreshus och hoppas att det kommunala bostadsbolaget ska tillsätta en arbetsgrupp som kan titta på möjligheterna att bygga en handelsplats i Rätan.

Rätans byalag hade förhoppningar på att Eon vind skulle bygga den planerade vindkraftparken i Högberget, något som inte blev av eftersom bolaget vägrade betala en bygdepeng.

– Eftersom de hade lagt ner så mycket pengar hoppades vi att de skulle kunna ge någonting. Det här pratet om mutor ... Jag tror att de missuppfattade frågan, det var inte prat om att pengarna skulle gå till någon kommunkassa. Jag tror att de kanske återkommer, annars kanske det finns andra som vill bygga.