Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Andra sidor av Anders

/
  • Under det senaste året har han varit delägare i galleriet som hetat ”Bolin & Bastard”.Nu är Anders Suneson först med att ställa ut sedan galleriet återgått i Lars Bolins egen regi.I innersta rummet visar Anders bland annat ett fotografier av kaffekoppar.
  • ”Det händer något med akvarellen när man lägger på en passepartout”, säger Anders Suneson, som ramat in alla de 46 bilder från Provence som han visar på Galleri Bolin.

Från handfasta tekniska ritningar, pedagogiska museibilder och robusta barnboksteckningar. Till skira akvareller med motiv från Provence. Nu visar Anders Suneson en ny sida av sitt bild-skapande.

Annons

Konstnären och illustratören från Frösön ställer ut 46 akvareller på Galleri Bolin med början på lördag. Tavlor som från början inte alls målades i syfte att ställa ut och sälja.

– Det är dagboksanteckningar, kan man säga, från mina fem resor till Luberondalen i södra Frankrike. Eller studier, som jag gjort för att slipa mina verktyg, säger Anders Suneson.

I somras städade han sin ateljé och hittade de franska dagboksbilderna. Och då tändes ett intresse för att se hur alltihop såg ut samlat.

– När man lägger på en passepartout, ett glas, en ram, då händer något intressant. Och jag fick lust att visa att jag kan göra andra bilder än dem som folk vanligtvis förknippar mig med.

Anders Suneson tillägger att om folk tycker om tavlorna och köper dem, så innebär det förstås att han hittat ett till sätt att försörja sig. För lågkonjunkturen innebär att inflödet av uppdrag minskar även för en illustratör.

– Kan jag få in akvarellmåleriet som en del av min verksamhet så vore det bra, säger han eftertänksamt.

Luberondalen hittade han 1992, när han deltog i en akvarellkurs med Arne Isacsson där nere. Totalt har det blivit fem resor dit, företrädesvis i september när det är lugnt och stilla, när ljuset är fint och det fortfarande är varmt nog att stå ute och måla.

På Galleri Bolin har Anders Suneson hängt upp bilderna i kronologisk ordning och gjort det lätt för den som är intresserad av det att följa hans konstnärliga utveckling. Det är fokus på naturen, inga människor men många hus.

– Jag letar ofta efter någonting att ta fasta på i motivet, och då blir det gärna husgavlar, säger han.

Väggarna är varmgula i höstsolen och färgen lyser, som akvarellfärg bara gör i original:

– Färgerna blir alltid annorlunda i reproduktioner och därför är det så roligt att visa originalakvareller för en gångs skull, säger han och drar en parallell till Elsa Beskow, vars barnboksillustrationer han i sommar sett i original på Akvarellmuseet i Skärhamn.

– Beskow hade en fantastiskt fin färgbehandling, men det ser man oftast inte i de tryckta böckerna. Åtminstone inte i senare utgåvor. I böckerna från 30- och 40-talen är trycket faktiskt mycket bättre.

Förutom akvareller visar Anders Suneson nu också ytterligare en annan sida av sitt konstnärsskap.

I galleriets innersta rum hänger fotografier, bland annat ett stort collage med bilder av kaffekoppar som han druckit ur genom åren.

– Så småningom ska det bli en film om kaffekopparna också, avslöjar han.

Utställningen ”Andra sidor” pågår till och med 23 september.

Mer läsning

Annons