Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ändra barnens meny

Enligt Östersunds kommun så ska maten som serveras eller säljs inom skolan vara väl sammansatt och tillgodose olika behov. Skolcaféer ska inte erbjuda godis, läsk och sötsaker. Det gäller även för fritidsklubbar.

Menyn för Valla fritidsklubb är vitt bröd och juice, från måndag till torsdag. På fredagar är det glass, choklad med vispgrädde, Coca Cola, godis, Marängswiss, skumraketer och kakor.

Enligt livsmedelsverket så finns det två syften när det gäller barns mat. Den ska:

• se till att barn får bra och näringsrik mat, för att växa och utvecklas optimalt.

• ge barnen bra matvanor, vilket är en förutsättning för god hälsa under resten av livet.

Kvoten godis är inte så stor och jag vill inte att mina barn ska fylla den kvoten på fritidsklubben.

Vi kanske tänkte ha fredagsmys hemma, eller fira far med tårta på söndagen. Snabbt blir kvoten överskriden. Med god start redan på fredag eftermiddag!

På kommunens hemsida står: "Fritidsgårdarna ska arbeta hälsofrämjande utifrån varje individs enskilda förutsättningar".

Vart femte barn i Sverige är överviktigt. Alltså är var femte besökare på Valla fritidsklubb överviktig. Då är det olämpligt att servera ovan nämnda meny.

Lägg också till att det bland barn och ungdomar på klubben, säkert finns ätstörningar, allergier och diabetes. Valla fritidklubb jobbar stenhårt mot både utanförskap och hälsokatastrof!

Bryt det här dålig mönstret! Satsa på förändring, så gör ni både våra barn/ungomar en stor tjänst, både nu och i framtiden!!

Bekymrad förälder

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel