Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Andersson och Norrman har fel

Ulla Andersson och MonaLisa Norrman (V) påstår i en debattartikel i LT 20 september att de anställda inom äldreomsorgen minskat kraftigt sedan 2006, att stora privata vinster plockas ut ur välfärden och att välfärden inte anses tillräckligt prioriterad av Alliansregeringen.

Enligt en Demoskopundersökning från mars i år anser 89 procent att det är rätt att den enskilde själv får välja var man ska bo när man är i behov av äldreomsorg. Denna valfrihet är i många län en självklarhet, men i exempelvis Jämtland är det fortfarande politiker som bestämmer var de gamla ska få sin äldreomsorg. Detta är något vi moderater tydligt motsätter oss, eftersom vi är övertygade om att de äldre själva bäst vet var de får den vård som passar dem.

Enligt Socialstyrelsen håller enskilda aktörer högre kvalitet vad gäller omvårdnad i äldreomsorgen än den kommunala driften. En av anledningarna till detta är troligen att medarbetarna hos de enskilda aktörerna trivs bättre än de som arbetar i offentlig regi. Enligt Jobbhälsobarometern från 2012 anser 33 procent av vårdpersonalen som arbetar i privat regi att de har en rimlig lön, vilket kan jämföras med endast 16 respektive 19 procent i kommunal- och landstingsdriven vård. Personalen hos enskilda aktörer anser sig dessutom ha större möjligheter att påverka sin arbetssituation jämfört med de i offentlig sektor, och deras sjukfrånvaro är lägre inom såväl äldreomsorg som inom hälso- och sjukvård. Att som Andersson och Norrman påstå att vården blivit sämre på grund av privata aktörer är således helt felaktigt och är ett hån emot den fantastiska personal som gör ett bra jobb hos enskilda vårdgivare.

Andersson och Norrman kommer också med en rad felaktiga påståenden vad gäller vinst i privata vårdbolag och giriga ägare. Sanningen är att 93 procent av de enskilda vårdgivarna har under tjugo anställda (Soliditet, maj 2013) och hela 85 procent av de privata vårdföretagen vill återinvestera överskottet i företaget. Totalt betalade vård- och omsorgsbranschen 1,8 miljarder kronor i skatt år 2011/2012 och återinvesterade 3,8 miljarder kronor.

Andersson och Norrman tar upp kvinnors situation inom välfärden. Det de inte nämner är att fyra av tio av Vårdföretagarnas medlemsföretag har en kvinna som vd. Det kan jämföras med att i hela Sverige är andelen kvinnliga vd:ar 12 procent. Ändå tycker Andersson och Norrman att det är en dålig idé att en så kvinnodominerad bransch som vårdsektorn öppnar upp för enskilda aktörer, vilket främst har gynnat det kvinnliga företagandet.

14 av de 20 mest populära vårdcentralerna drivs av enskilda aktörer. För oss moderater är det ett tydligt besked från patienterna att de trivs med sina enskilda vårdgivare. Trots det envisas Vänsterpartiet med att vilja flytta makten från patienterna till politikerna. Vi tycker att det är ytterst beklagligt att Vänsterpartiet hellre pratar om vilka utförare vården har, snarare än hur vi gör vården bättre.

Såväl hälso- och sjukvård som äldreomsorg står inför stora utmaningar, ett faktum vi moderater är mycket ödmjuka inför. Vi är därför övertygade om att en tydlig arbetslinje där det lönar sig att arbeta är rätt väg att gå för att vi ska kunna fortsätta finansiera vår välfärd. Med vår politik får idag nio av tio vård i tid och Sverige har 200 nya vårdcentraler. Vi har gjort mycket, men vi är långt ifrån klara.

Saila Quicklund (M)

Riksdagsledamot och länsförbundsordförande

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel