Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Andersön blev sista utflykten för Ope skola

Det blev hamburgergrillning och lekar när eleverna på Ope skola gjorde sin sista utflykt. Politikerna har bestämt att skolan ska läggas ner till hösten.

– Det är jätte tråkigt att de lägger ner eftersom jag gått där så länge. Jag har så mycket roliga kompisar och vi har så roligt tillsammans, säger Simon Lundgren, 12 år.

Det var den 24 oktober 2013 som Östersundspolitikerna fattade det definitiva beslutet – Ope skola läggs ner och skoldörrarna kommer att stå låsta vid skolstarten i höst.

Bygden har länge kämpat för att få behålla skolan, men ansökningar om att få starta friskola och försöket att få friskoleföretaget Dille Gård AB att få ta över verksamheten har inte lyckats.

Det senaste budet om vad som kommer att hända med skollokalerna är att omvandla fastigheten till bostäder. Tjänstemännen på kommunen arbetar också med att ta fram en detaljplan för sex nya bostadstomter kring skolan, varav tre tomter för flerbostadshus i direkt anslutning till där skolan står.

Den sista utflykten som skolan gjorde var till Andersön en solig måndagsförmiddag i juni.

Mitt i allt skratt och alla lekar, fanns ändå en sorgsen underton bland såväl elever som lärare:

– Det hade varit skönt om man kunde gå kvar det sista året iallafall, säger Edvin Elgendahl, som går i 4:e klass.

– Det är dåligt att den stänger, den är lagom stor och alla känner varandra här, säger Clara Lindberg, 11 år.

Enligt läraren Camilla Skallberg finns det fortfarande några elever som inte vill ha sommarlov eftersom det innebär en sista skoldag på Ope skola.

I dag skiner dock solen och eleverna passar på att njuta av den sista tiden tillsammans. En hel del elever kommer att hamna på samma skola efter sommaren, men närheten och sammanhållningen verkar vara något som de flesta elever kommer att sakna.

Henrik Hansson har följt med dottern Vilma Hansson på skolans sista utflykt. Han är nämnvärt irriterad över hur kommunen skött det hela och tycker att politikerna fokuserar på fel saker.

– Det är tråkigt att skolpolitiken inte är mer långsiktig än vad den är idag, säger han.