Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Anders Sunna har konsten som vapen

Den samiska konsten har varit alldeles förskönande och opolitisk. Det menar konstnären Anders Sunna som skildrar sin egen bakgrund med ohöljt raseri.

Anders Sunnas konst lämnar ingen oberörd, vare sig man är same eller svensk. Hans tavlor i collageteknik, tjocka färglager med inslag av graffiti och tryck skildrar ett samhälle präglat av rasforskning, kolonialism, tvångsförflyttningar och förtryck.

Där statsmakten personifieras av Gestapoliknande tjänstemän med armbindlar eller en stiliserad landshövding med dollargrin. Där gruvnäringens maskiner ser ut som hotfulla svarta stridsvagnar som intar renbetesmarkerna eller polismakten med våld tvingar bort renskötare.

Utgångspunkten i konsten är oftast hans egen släkts historia. 29-årige Anders Sunna är från Pajala och Sattajärvi koncessionssameby som familjen byggt upp i generationer. Där driver de vidare en 40-årig kamp för att återigen få tillhöra samebyn och äga den renskötselrätt som familjen enligt länsstyrelsen i Norrbotten inte längre har.

– Genom årens lopp har det varit bråk, hot, knivskurna bildäck, polisingripanden, stängselbyggande och krav på avslaktning, säger Anders Sunna.

– Allt har vinklats på att det är vi som är bråkiga och inte lyder staten, men vi vet att vi har rätt så vi behåller renarna. Men vi är helt utanför systemet, vi får exempelvis ingen rovdjursersättning utan vi får klara oss bäst vi kan.

Anders Sunna menar att staten med länsstyrelsen i spetsen är det största problemet i konflikten. Med sin konst vill han berätta om många renägares situation.

Är det hårdare klimat uppe i norra Sverige?

– Nja, olika motsättningar när det gäller rennäringen och samer finns på flera ställen.

Som tonåring hade han sin första utställning i Pajala och med åren har hans konst blivit allt mer politisk. Tonläget höjs steg för steg.

– Jag tycker att det är intressant att prova hur långt man kan gå. Det finns de som tycker att jag inte ska vara så brutal men svenskar i allmänhet vet så otroligt lite om samer att man måste vara övertydlig för att budskapet ska gå fram.

Han ställer ut en del av sina tavlor på Härjedalens Kulturcentrum. Utställningen pågår till den 19 december. Hans tavlor skiljer sig mycket från den traditionella samekonsten.

– Den samiska konsten har fastnat i den romantiserade bilden av livet från förr. Det är det som säljer, något som turister vill ha. Det ger pengar, men för min del ger det inget för själen, säger Anders Sunna.