Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Anders Ramsells Blade runner till Liljevalchs

Över 10 000 små, små akvareller blir till 45 minuter film.

– Den har tagit ungefär två år att göra, säger Anders Ramsell om sin Blade Runner i akvarell som får premiär på vårsalongen.

Två gånger har han ansökt om att få vara med på Liljevalchs vårsalong i Stockholm, två gånger har han kommit med. 2010 visades hans tuschteckningar som han gjort efter Carl-Johan De Geers fotografier av Marie-Louise Ekman.

När vårsalongen öppnar den 25 januari nästa år har också Anders Ramsells Blade Runner – Aquarelle Edition premiär. Filmen är ett av runt 316 verk av 157 personer som valts ut av 2183 som ville vara med.

– Alla bilder är färdigmålade, det jag håller på med nu är att scanna in bilder inför redigeringen, säger Anders Ramsell.

I redigeringen har han hjälp av Miq Bohlin.

– Jag har inte hunnit räkna, men det är en bra bit över 10 000 bilder, säger Anders.

Varje bild är en liten, 1,5 x 3 cm, handmålad akvarell.

När LT träffade Anders Ramsell i våras hade han just fått pris av Jämtlands läns konstförening för första delen av Blade Runner. Då sa han till LT:

– Filmen är stilbildande och väldigt visuellt tilltalande och trots att jag vet att många tycker att den är ganska mörk och regnig anser jag att den innehåller mycket färg. Det var dessutom relativt lätt att börja med. Ridley Scott jobbar mycket med långsamma scener och närbilder på ansikten. Att jag valde att göra den i akvarell beror på att det är en teknik som jag behärskar, förklarar han.

De 20 första minuterna av Ridley Scotts science fiction-film Blade Runner hade då, i våras, blivit till 3285 akvareller och 13 minuter film. Då var han inte helt säker på att han skulle slutföra hela filmen men nu är han snart där. Den film som har premiär i januari är 45 minuter lång:

– Den har hela händelseförloppet men vissa sekvenser är ändrade och kortade. Det finns även med vissa sekvenser som inte finns med i originalet, säger han.

Akvarellupplagan av filmen är filtrerad genom Anders Ramsell som konstnär. De tillagda sekvenserna förstärker filmen som han ser den:

– Så är det med hela aquarelle edition, allt är förstärkt. Den har samma idéer, samma känsla men är bara mer.

i en krönika kring att återvända till konst, musik och film kontra att uppleva det nyskapade, gammalt vs nytt, och tar upp Anders Ramsells verk: "Med zenbuddistisk koncentration har han pausat sig igenom Ridley Scotts dystopi och målat 10 000 akvareller – böljande vackra bilder som visar att man aldrig kan återvända till en klassiker för många gånger."

ett klipp från Blade runner Part 1.