Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Anders lopp hade räckt till seger i världscupen"

/
  • Seger i lördags och seger i går.

Anders Södergren, Östersund och Johan Olsson, Åsarna ordnade en dubbel dubbelseger för länet vid skidpremiären i Bruksvallarna. I lördags hade Anders och Johan en duell i det klassiska loppet. I gårdgens fristil utklassade Anders alla konkurrenter. Johan fick i stället ha en duell med fjolårssegraren Marcus Hellner, Gellivare.

Annons
Lördagsloppet bjöd på vanskligt före med nysny och nollgradigt. De rekordstora fälten – med över hundra deltagare – på en kort slinga, gjorde spåren sladdriga.
Anders och Johan öppnade lika hårt och hade ända fram till sista av de fem varven en hård sekundstrid. Där satte Anders in stöten och fixade segermarginalen 16 sekunder.
Alla konkurrenter var ordentligt distanserade och trean, världscupmeriterade Devon Kershaw, Kanada, var över minuten efter segraren.
Oskar Svärd, Vålådalen gick in som fyra före Thobias Fredriksson i sin nya klubb Axa. Thobias spöade brorsan Mathias med elva sekunder och två placeringar. Ingen av dem åkte fristilen.
Anders Södergren visade redan första varvet av fristilsloppet var skåpet skulle stå. Han ledde med fem sekunder före trion som skulle komma närmast även i mål, nämligen Johan Olsson, Marcus Hellner och lördagstrean Devon Kershaw.
Anders ökade undan för undan och hade efter tre varv 41 sekunder marginal. Det blev ytterligare tre sekunder på de resterande varven.
Hellner och Olsson, som åkte tillsammans krigade om andra platsen. Hellner hade redan kört ett varv när Johan gick ut. Det innebar att Åsarnalöparen fick köra slutrundan ensam sedan Hellner gått i mål.
– Jag kunde verkligen inte ha bättre koll än jag hade. Jag visste vilken fart han haft på sista och bedömde att jag skulle kunna gå fortare, vilket jag också gjorde, sa Johan som fick fyra sekunders marginal.
– För mig blev det två ganska olika lopp. I går flöt det bra, nu var jag litet seg, kanske beroende på gårdagen, kommenterade Johan som blev tia i fjolårets världscuppremiär och siktar in sig på minst lika bra i Gällivare.
Moras Richard Andreasson gick in som femma bakom Kershaw och norske framtidsmannen Ola Marius Bach blev sexa.
Östersund hade sina påläggskalvar fint parkerade på platserna 11-14 med utropstecknet Gunnar Hammarberg främst, följd av Tio Söderhielm, som var jämn bägge dagarna. För Micke blev fristilen bäst.
Klubbens och tävlingens stor var naturligtvis Anders Södergren.
– Anders lopp hade räckte till världscupseger, betygsatte Johan.
Anders själv var mycket nöjd.
I fjol vann han ett lopp och var tvåa i det andra efter Hellner.
– Jag gjorde ett bättre fristilslopp i år. I fjol var det blåis i fristilstävlingen.
– I år var det sämre före första dagen. Det blev rena sluggningen vilket kändes i dag i form av en liten träningsverk, konstaterade en nöjd och mycket bejublad dubbel hemmasegrare.

Mer läsning

Annons