Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Anders håller igång festen på krogstråket

/
  • David Lee Roth och Van Halen skulle gärna få spela för Anders på Yran.
  • Anders Eriksson
  • Anders Eliasson visar sig vara en riktig Yranfantast. ”Publiken på Yran är helt fantastisk och allt runt omkring är också roligt. Vi i Marmeladorkestern hittar på massor av kul under veckan”, säger han.

Som sångare i stor­familjen Marmeladorkestern är Anders Eliasson ständigt i centrum och van att hålla igång en publik till max. Men utanför scenen beskriver han sig själv som försynt, ja, nästan lite blyg.

Annons

Säg oh a marmelad, säg oh a marmelad. Visste ni förresten att det var en kille i publiken på Visby som myntade uttrycket som blivit så förknippat med Jämtlands mest kända coverband?

– Han kom och tittade på oss varje dag. Till slut ritade vi upp en ruta i sanden åt honom där han kunde stå och dansa och sjunga, säger Anders och ler åt minnet. Han och vännerna i Marmeladorkestern har inte bara roat after beach-publiken på Gotland sedan urminnes tider, de är även kända för att höja partynivån på afterskin i Åre. På krogstråket under Storsjöyran har de huserat i snart ett decennium. Tillsammans kan de konsten att trissa upp stämningen så att taket nästan sprängs. Och i fronten på hela underhållningsmaskinen står sångaren Anders Eliasson. Alltid på topp, alltid redo att ge publiken en glad grund att stå på resten av natten.

– Förr öste vi på in i det sista. Men nu brukar vi avsluta med en lugn låt, jag uppmanar alla i publiken att krama varandra och så myser vi ihop en stund. Jag önskar att alla skulle få uppleva den fantastiska känslan av att möta en publik, säger Anders.

Den dagen det blir tråkigt så lägger de av, säger han. Men än så länge ser den dagen ut att vara väldigt avlägsen. Minst tio år till tänker Anders hålla på. Bandet beskriver han som en enda stor familj.

– Vi är ett väldigt tight gäng som har jäkligt kul tillsammans. Det är sällan bråk eller konflikter och vi har alltid roligt på scen. Känner man någon gång att man har en dålig dag så behöver man bara ses innan spelningen och slå an det första ackordet för att det ska vända.

När de spelar långt hemifrån händer det ibland att barn och flickvänner också följer med. En sommar var de till exempel 14 personer på Gotland.

– Vi försöker vara duktiga på att skämma bort våra familjer. Självklart är det speciellt att leva med någon som bara jobbar helg, men egentligen är det som med vilket förhållande som helst; Ett givande och tagande.

När strålkastarbelysningen är på älskar Anders att ta plats, men privat är han lite som tjuren Ferdinand. Men i stället för under en korkek hittar hans vänner honom allt som oftast i ett hörn där han gärna står och lyssnar på andras prat. Själv säger han inte så mycket.

– Jag är den i bandet som gör minst intervjuer och som är ganska tyst ute bland folk, trots att jag är den som pratar mest på scenen. Lars ”Sillen” Sandström (spelar keyboard i bandet, reds. anm.) brukar tjata: ”Var inte så tyst nu”. Egentligen borde jag nog alltid ha med mig en mikrofon, för när jag håller i den så händer det något med mig, säger Anders och ler.

Sommaren är fulltecknad med bokningar hela augusti ut. Det är after beach i Visby, olika företagsevent och Gatufesten i Sundsvall, bland annat. Semester, det får medlemmarna i Marmeladorkestern tänka på i februari eller oktober. Men då kan längtan efter varandra bli stor.

– Det känns konstigt att inte ses. Då sms:ar och ringer vi varandra hela tiden, säger Anders.

P.s Vi träffas på Tehuset där många artister i Östersund brukar hänga. Tidigare var det Anders föräldrar som drev fiket. Nu har han inte en aning om vilka ägarna är, men han går alltid dit ändå.

Annons