Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Anders Fabricius: "Vill man flytta så har man själv ansvaret"

Flyktingsamordnare Anders Fabricius hänvisar till sekretess, men säger rent generellt:

– Väljer man att flytta härifrån så har man själv ansvaret. Det rör sig ju om vuxna människor.

Anders Fabricius är flyktingsamordnare i Strömsunds kommun. Han erkänner att han känner igen fallet med Ahmed och hans familj, men hänvisar till sekretess och vill inte uttala sig ett enskilt ärende:

– Rent generellt är det så att om man väljer att flytta härifrån så har man själv ansvaret, för det rör sig ju om vuxna människor, säger han. Man får själv ordna med bostad och hyreskontrakt. Sedan ser vi till att de papper som ska till den nya kommunen kommer dem tillhanda.

Detta har uppenbarligen inte fungerat, men Anders Fabricius vill inte kommentera det faktumet:

– Jag vill ha ryggen fri och kan inte gå in på specifika ärenden. Jag har inte hört något om att någon flykting är bostadslös, eller riskerar att bli det.

Vad gäller de problem som Ahmed menar att familjen har med en närstående och den rädsla familjen känner så bekräftar Fabricius att han hänvisat till polisen:

– Vi måste ju använda de officiella kanaler som finns i samhället. Vi kan inte skydda någon mot hot.

Familjen blev utan mat för att man handlat saker för bostadsbidraget. Det betalades ut retroaktivt efter fem månader, cirka 8 000 kronor i en klump, och familjen hade inte förstått att motsvarande summa skulle komma att dras av från introduktionsersättningen. Den förväntade månadsersättningen uteblev därmed helt, till deras bestörtning.

– Det är intressant att vuxna människor som skött sin ekonomi hela livet inte förstår att man måste hushålla med pengarna, säger Anders Fabricius.

Flyktingmottagningen är svår att hitta på kommunens hemsida, även för en svensk journalist. När man äntligen hittat den så finns inga kontaktpersoner angivna, ingen adress och inget telefonnummer, endast en adress för e-post. Anders Fabricius säger, angående kritiken att han är svår att nå:

– Vi vill inte skylta med vilka som jobbar här, eftersom vi ibland utsätts för hot. Vår reception på Mångfaldshuset är öppen varje eftermiddag, måndag till torsdag. Det tror jag de flesta känner till. Nittio procent av ärendena tas om hand av folk i receptionen, och det är endast i svårare fall som jag kopplas in.