Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Anders Edvinsson (S): "Trygghetens hus har redan decimerats"

Det unika Trygghetens hus-konceptet har redan decimerats.

För någon månad sedan flyttade utlarmningen av räddningstjänsten till Sundsvall. En viktig länk mellan aktörerna försvann därmed.

Annons

– Tidigare kunde räddningstjänsten kommunicera direkt med SOS på andra sidan glasväggen i huset, konstaterar Anders Edvinsson (S), ordförande i Jämtlands räddningsförbund.

Räddningschefen Lars Nyman säger att det fungerar i dag också, men inte lika bra som när de satt tillsammans. Nu är det telefonkontakt med personalen i Sundsvall som gäller.

– Helt klart har vi fått en försämrad arbetsmiljö mot tidigare, i varje fall har det blivit ett annat arbetssätt eftersom tanken med samarbetet i Trygghetens hus har naggats i kanten. Man kan säga att SOS har slagit in en kil och då blir det inte samma kvalitet som det har varit, säger han.

– Ordet som SOS använder är räddningsåtgörningen och det är detta som flyttats till Sundsvall, säger Lars Nyman. Om det händer något i Östersund, Umeå eller Falun svarar de på 112. Om inte Östersund svarar på fyra sekunder ringer det hos någon annan. Sedan är det operatören i Sundsvall som larmar ut räddningstjänsten. Ska det vara med en ambulans på branden då larmar Östersund.

Detta har gjorts för att effektivisera, är budskapet. En uppfattning som inte räddningstjänstförbundet delar.

– Vi har inte fått någon förklaring till varför de flyttat larmen för räddningstjänsten till Sundsvall från Trygghetens hus, som är ett föredöme för hela landet.

Lars Nyman poängterar att den enskilde inget märker. Det sker ingen fördröjning av att skicka ut räddningstjänsten. Men verksamheten har splittrats så Östersund tar hand om alla ambulanslarm i Jämtland och Västerbotten och Sundsvall larmar ut räddningstjänsten.

Redan i dag har SOS gått från 18 centraler till 15 och i det nya förslaget ska det finnas mellan 5-7 centraler.

– Vi har varit med i olika remissinstanser, bland annat SKL, och det är ingen som tror på vare sig tidsplanen eller upplägget, slår Lars Nyman fast.

Han säger också att det är i Östersund som Alarmeringsmyndigheten borde ligga, här har SOS även byggt upp en medicinskt kompetenscentral.

På onsdagen kunde vi berätta om landstingets oro för att 70 jobb kan försvinna från Trygghetens hus.

Redan i juni skrev vi om riksdagsledamoten Per Åslings (C) farhåga att det skulle fattas beslut om centralisering där följden, ännu en gång, blir en flytt från Jämtlands län.

Häromdagen skickade Jämtlands räddningstjänstförbund ett yttrande till regeringskansliet, trots att de inte är remissinstans, över Alarmeringstjänstutredningens betänkande.

– Redan tidigt tog vi också initiativ till att bjuda in utredaren Marie Hafström för att visa Trygghetens hus och påtalade samtidigt att den nya myndigheten med fördel kan placeras i Östersund, säger Anders Edvinsson.

I yttrandet ställer räddningsförbundet sig i huvudsak bakom utredningens förslag. Att organisera verksamheten i myndighetsform i stället för i dagens bolagsform skulle kunna ge fördelar i fråga om enhetlighet och tydlighet.

De pekar även på att ett många nybildade myndigheter har lokaliserats till Stockholm och att det nu är dags att ta regionalpolitiska hänsyn och placera denna nya myndighet i Östersund.