Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Anders Danielson

/

Anders Danielson har efter ett långt och aktivt liv avlidit, en månad före sin 98-årsdag.

Annons

Anders växte upp i Såå, som nummer fyra i en syskonskara av sju. Anders arbetade under sin ungdom mest i skogen och när hans pappa 1939 avled tog han och äldste brodern Daniel över hemgården i Såå där de bedrev mjölkproduktion och skogsbruk. 1947 träffade Anders sin blivande hustru Ester från Nordannälden och de tu gifte sig året därpå. Paret fick barnen Erik och Ingela 1953 och 1954.

Anders var mycket aktiv i föreningslivet. Han satt i styrelsen för Jämtlands läns mejeriförening under många år, och var också engagerad i Skogsägarföreningen och andra delar av jord- och skogskooperationen. Han var också en aktiv medlem i nykterhetsrörelsen IOGT-NTO ända sedan ungdomen. Anders var även verksam som politiker. Han representerade Bondeförbundet/Centerpartiet och var bland annat ordförande för kommunfullmäktige i både gamla och nya Åre kommun.

Anders tyckte mycket om att vara ute i skog och natur, och otaliga var turerna på skidor eller till fots tillsammans med barnen på söndagarna. Hustrun Ester avled 1971 efter en tids sjukdom. Sonen Erik tog 1975 över gården och efter det blev Anders dräng, som han brukade säga. Han kunde då så småningom unna sig mera ledigt från arbetet på gården. Han uppskattade mycket de resor han gjorde tillsammans med sina många vänner, ofta i regi av pensionärsorganisationen SPF men även i mindre sällskap.

Anders njöt också av att umgås med sina fem barnbarn, Daniel, Andreas, Ylva, Emma och Sara, och ägnade mycket tid åt att läsa böcker för dem. Han kom gärna på längre besök i sin dotters familj, förutsatt att han fick göra rätt för sig genom att hjälpa till med något byggprojekt eller liknande.

Anders bodde sina sista 15 år i Järpen, till en början i en hyreslägenhet med närhet till vänner, syskon och service. De sista åtta åren bodde han på Notvallen där han fick ett fint omhändertagande av den fantastiska personalen.

Anders lämnar många goda minnen efter sig.

Mer läsning

Annons