Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Anders Borg – inte längre kung

I går presenterade Magdalena Andersson hur Socialdemokraterna vill betala för sina reformer. Hon är ekonomisk-politisk talesperson och Stefan Löfvens parhäst i valrörelsen. Den största delen är att avskaffa den sänkta arbetsgivaravgiften för unga, vilket ger nästan 15 miljarder kronor att fördela på andra saker. Det var inte oväntat, reformen har varit dyr och skapat få jobb. 

Kampen mellan Socialdemokraterna och Moderaterna har länge handlat om vem som är bäst på att sköta finanserna och göra av med minst pengar. Anders Borg är populär hos många svenskar, oavsett om de röstar på Moderaterna eller inte. 

Jesper Hansson är prognoschef för Konjunkturinstitutet (KI) och påpekade för några dagar sedan att Anders Borgs budget har stora hål i sig. Pengarna kommer inte att räcka, skolor och sjukhus kommer inte kunna behålla samma personaltäthet med Borgs budget. Det betyder fler elever per lärare och fler patienter per läkare. Alternativet är att höja skatten, annars går det inte ihop med verkligheten, enligt KI.

Det är lätt att fastna för vissa uttryck. Just nu har Fredrik Reinfeldt och Anders Borg börjat gilla att säga krona för krona. Politiska förslag och reformer ska betalas krona för krona säger de och tittar allvarligt in i kameran. Det stämmer överens med strategin att framstå som stränga.

Anders Borg var kungen i svensk politik. Han framstod som pålitlig och kunnig. Nu menar experter att Borg kan välja mellan att höja skatten eller sänka välfärden. Hans beslut? Att låtsas som ingenting. Det verkar som om Moderaterna håller på att tappa greppet om sina hårt hållna kronor. De håller på att förlora det som en gång var partiets paradgren. Nu gäller det att Socialdemokraterna och Magdalena Andersson visar att de kan inte bara kan spara, utan också satsa pengarna på rätt saker.