Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Andelsägd vindkraft kommer fler till godo

Replik till Jonny Fagerström LT 8 augusti.

Vi har uppmanat svenska hushåll att köpa andelar i vindkraftverk. Syftet är enkelt. Vindkraftens fördelar bör komma alla till godo och som andelsägare får man ett lågt och stabilt elpris.

Detta har irriterat klimatförnekaren Jonny Fagerström (SN 2/8). Fagerström är aktiv inom Stockholmsinitiativet som ifrågasätter vetenskapen om den människoskapta klimatförändringen. Samtidigt har han varit talesperson för Föreningen Svenskt Landskapsskydd (FSL), som både ifrågasatt klimatvetenskapen och drivit en omfattande kampanj mot vindkraft.

Fagerström skriver: ”Vi vet att svensk elproduktion är koldioxidfri och att vindkraften inte på minsta sätt bidrar till minskade koldioxidutsläpp.” Detta är fel. De fyra borgerliga partierna konstaterar i sitt senaste valmanifest: ”Ökad export av kolsnål el från Sverige till Europa ersätter kolkraft och minskar klimatutsläppen”.

Subventionerna till ”vindindustrin ökar dessutom år från år”, påstår Fagerström. Men han blundar för att världens subventioner, enligt IEA, är sex gånger större till fossilt än till förnybart.

I ett försök att avhålla hushållen från att bli andelsägare, tecknar Fagerström en bild av vindkraft i kris. Men han blundar för att Sverige producerar snart fem TWh vindkraft per år, en fördubbling jämfört med år 2009.

Den pågående klimatförändringen är ett av mänsklighetens största hot. Vindkraft är ett effektivt sätt att minska utsläppen av växthusgaser.

Vi tror på vindkraften och det är då naturligt att satsa en del av vårt sparande i dess utbyggnad.

Anders Wijkman, senior rådgivare Stockholm Environment Institute och styrelsemedlem i Svensk Vindkraftförening, Linda Magnusson, vd O2:s vindkraftkooperativ, Pär Holmgren, föreläsare och debattör, tidigare meteorolog på SVT

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel