Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Anand åter i VM-final

VM-kandidatturneringen i Khanty-Mansiysk bjöd på många spännande och underhållande partier. Något överraskande segrade 44-årige ex-världsmästaren Viswanathan Anand, Indien, som innan tävlingen länge var tveksam om att deltaga.

Annons

Efter en utmärkt start med vinst över högstrankade Aronian i första ronden behöll Anand också ledningen över de 14 ronderna och var faktiskt klar segrare innan slutronden. Aronian som länge låg tvåa avslutade med två nollor och föll då från andra till en delad sjätteplats i det jämna fältet.

1) Anand 8,5 poäng av 14, 2) Karjakin 7,5p, 3-5) Kramnik, Andreijkin och Mamedyarov alla 7p, 6-7) Svidler och Aronian, båda 6,5p, 8) Topalov 6p.  

Anand som använder sig av både 1.d4 och 1.e4 som öppningsdrag spelade nu 1.e4 i sex av sina sju vita partier. I november får vi nu se en repris på VM-finalen från i höstas mellan Magnus Carlsen, Norge, och Anand, med skillnaden att Carlsen nu är världsmästare och Anand utmanare.

I efterskörden från den stora länsfinalen i schackfyran finner man att fem spelare tog full pott – fem vinster: Lukas Ermeskog och Benjamin Hansson, båda Åre skola, Andreas Håkansson, Stamgärde skola, Dennis Mehlqvist, Funäsdalens skola och Robin Sjöqvist, Kvarnbackskolan 4B. Fyra vinster och en remi för trion Adam Forsell, Åre skola, Lovisa Larsson och Olof Nylén, båda Stamgärde skola.                                                                                 

Efter drygt två år Iånga partier blev det i fredags klart att Sverige något överraskande vunnit europamästerskapet i korrespondensschack. Sverige som i förhand var rankat som nummer fyra har närmast bakom sig Ryssland, Italien, Schweiz, Slovakien och Slovenien.

Bo Wik 
bowik@bredband.net