Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Analysera nederlaget

Annons

Signaler från regeringen antyder att den planerar att rätta till sina misstag inom trygghetssystemen. I den här situationen är troligen skola och utbildning regeringens svagaste punkt fram till 2014.

Den skola som byggdes upp fram till 2006 var långt bättre än sitt rykte. Kunskapsmassan var vid och djup. Men skolorna var underbemannade. De elever som inte hade stöd hemifrån halkade obönhörligen efter.

I dag är skolan mer problematisk än någonsin. Den biologiska svårigheten är att elever mognar i sin egen indivituella takt. Den sociala svårigheten är segregationen med risk för orättvisa betyg.

I framtidens skola bör betygen grundas på nationella prov för att säkerställa rättvisa. Alla elever med nödvändiga förkunskaper ska kunna söka till alla högskoleutbildningar. Antagning måste grundas på lämplighet.

Ett annat strukturproblem i svensk politik är den onyanserade inställningen till Israel inom delar av det politiska etablissemanget. Israel är den enda demokratin i Mellanöstern. Det har klarat den globala finanskrisen lika bra som Sverige. En femtedel av dess medborgare är arabiska muslimer (palestinier), som integrerats utan större konvulsioner. Har Sverige något att lära?

Slutligen pekar jag på ett problem inom det rödgröna blocket. (V) har inte lyckats hålla sig rent från våldsvänstern. På den yttersta högerkanten har (SD) slitit med sin demokratiska mognad på ett helt annat sätt. Detta är genant för hela det rödgröna samarbetet.

Arbetarrörelsen kan vinna valet 2014. Men det förutsätter självprövning och konstruktiv kritik.

Vi var alla delaktiga i valnederlaget. Nu behöver vi en saklig debatt utan personangrepp för att hinna resa oss fram till 2014.

Bo Norberg, red

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel