Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Analys: Den röda kortleken blandas

Annons

Valrörelsen 2014 ser för Socialdemokraterna ut att bli en riktig rysare på alla nivåer. I dag berättar vi att LT:s ledarskribent Kalle Olsson utmanar Gunnar Sandberg om att få en plats på Jämtlandsbänken i riksdagen.

Riksdagsledamoten Marie Nordén har redan berättat att hon lämnar nästa år och vill bli landstingsråd.

Men sanningen kan vara en annan.

Anna-Caren Sätherberg från Åre, som är ordförande för länets Socialdemokrater, harsnabbt fått tunga uppdrag inom partiet, inte minst som nationell regionalpolitisk talesperson. Hon behöver en plattform i riksdagen för att fortsätta det arbetet, kanske som landsbygdsminister om sossarna vinner valet.

I dagsläget finns det endast två mandat att bolla med på listan och då måste någon kliva åt sidan.

Gunnar Sandberg tänker ta fajten eftersom han anser det vara viktigt att LO-folket har en plats i maktens boning.

Än vet vi inte hur det kommer att gå. Valberedningen har inte fått in några skriftliga nomineringar ännu, men i slutet av månaden vet vi hur många som känner sig kallade.

Mest spänning kommer nog ändå landstingslistan att stå för. Nu ska det samtidigt väljas till ett regionfullmäktige och då blir uppdraget genast mer intressant.

Robert Uitto som drivit regionfrågan stenhårt vill förstås bli regionråd. Men frågan är om han vill driva vårdfrågorna inom landstinget. Länsutveckling verkar vara mera hans grej och då är det vårdfrågorna som skulle bli över till Marie Nordén.

Men - här finns faktiskt ett stort men. Inom Socialdemokraterna brukar man inte vinna på att räcka upp handen och säga att de faktiskt vill ha en post. Det kan ligga Marie Nordén i fatet.

För många fler känner sig kallade. Ann-Marie Johansson och Bengt Bergqvist är två med lång erfarenhet från landstingsarbetet.

De har båda två sagt att det är deras tur nu att leda landstinget.

Den röda kortleken blandas, ibland blir det smolk i given så leken får blandas om. Och så har vi svarte Petter, i den här leken kan det faktiskt finnas flera.

Positionerandet har i varje fall börjat. Valberedningen ska ta hänsyn till många saker innan de kan lägga korten på bordet.

De ska ta hänsyn till geografisk spridning, till kön (varannan damernas) och dessutom finns det ett kongressbeslut att 25 procent av kandidaterna på valbar plats ska vara under 35 år.

Det senare tycker inte Gunnar Sandberg är något som små regioner, som endast har två mandat, ska bry sig om. Han är 47 år och anser sig själv som relativt ung.

Men sedan är det inte bara Socialdemokraterna som börjar blanda korten. Inom samtliga partier pågår ett frenetiskt arbete och jag lovar återkomma med deras spel senare.

Det är nu jobbet är som roligast på en tidningsredaktion. Jag kommer att följa er fram till valet är över. Väl mött i spalterna.