Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Anade ugglor på tomten

På försommaren hördes fågelljud utanför huset. Det visade sig vara en uggla som häckade i trädet. Arten är en inte helt vanlig besökare i våra trakter.

När fågeln kom svepande över myren tystnade strax lätena från boet. Och då förstod Ingrid och Gunnar Sjöqvist att de nya, bevingade grannarna fått ungar som matades av den vuxna fågeln.

Efter en tid såg de att det rörde sig om en uggla och när svärsonen Kaupo Peda var på besök lyckades han fånga den på bild. Hornugglan, som arten heter, befinner sig i våra trakter på gränsen av sitt utbredningsområde, som brukar anges till 62 grader nord.

Arten har fått sitt namn av de karaktäristiska tofsarna som gör att den ser ut att ha horn. Dagtid ses den sällan då den föredrar att sitta uppkrupen och välkamoflerad i sin spräckliga fjäderdräkt intill trädstammar.

Vid skymningstid ger den sig ut på födosök. Ugglan räknas som medelstor med ett vingspann strax under metern och en vikt på runt 300 gram.

– Ungarna var söta men nu har de flyttat ur boet, säger Ingrid Sjöqvist.