Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Amozozo ger rum för reflektion och vila

Det ser ut som om ett rymdskepp har landat på Stortorget. Av Vinterfestivalens 24 ljusinstallationer är det Luminariet Amozozo som har huvudrollen. En karaktär med tunt skinn och vackert inre.

Totalt 900 kvadratmeter stor, 60 meter lång, 30 meter bred och åtta meter hög. Amozozo är inspirerad av gotiska katedraler och islamsk arkitektur och lämnar knappast någon som passerar Stortorget oberörd. För att träda in i regnbågsslottet och dess kupolformade salar och vindlande gångar får man börja med att betala 20 kronor, ta av sig skorna och sätta på sig ett par mjuka tofflor.

– Plasten är bara en tredjedels millimeter tunn och är mycket ömtålig. Skulpturen går att jämföra med en stor ballong, säger James Stevenson, från Architects of Air, som åker världen runt med luminarierna. Sedan 1992 har det brittiska företaget i Nottingham haft över två miljoner besökare i över 37 länder.

Amozozo vill bli behandlad som ett konstgalleri. Med det menas att det inte är okej att busa och springa runt. Det är även viktigt att hålla sig till ytor med markkontakt för att inte plasten ska spricka. Rummen är mer till för att stanna upp och reflektera en stund. Eller kanske bara tillåta sig själv att glömma allt det där jobbiga som finns utanför en stund och insupa atmosfären med dess former, ljus och färger.

– Många tycker att det är en unik upplevelse att komma in här. Vackrast är det när rummen är fyllda av många människor och man ser deras ansikten ändra färg i de olika skenen. Alla förvandlas olika av färgerna, säger James Stevenson, som också berättar att företagets konstnärliga ledare Alan Parkinson just håller på med att skapa en ny ljusskulptur med anledning av deras 20-årsjubileum.

Östersundspubliken kan tacka fjärrvärmen för upplevelsen av Amozozo . Storsjöyran, som arrangerar Vinterfestivalen på uppdrag av kommunen, upptäckte skulpturen på nätet och blev helt hänförda. De frågade Architects of Air om det skulle vara möjligt att blåsa upp den gigantiska ljusskulpturen här. De var först tveksamma. Frågan var om plasten skulle tåla den svenska kylan. Yrangruppen började forska i saken och till slut kom de fram till att det skulle gå om skulpturen blåstes upp med varmluft. Två stora containers innehållandes varmluftsfläktar finns nu placerade på torget. Kylan underifrån har stoppats med hjälp av mattor.